Jucăriile educative pot fi un mare ajutor în activitătile de la scoala și nu ar trebui privite ca factor de distragere de la educație și învățare.

Odată cu începerea școlii revine în atenția părințilot dar și a educatorilor subiectul jucăriilor educative și a jocurilor ce îi pot ajuta pe copii, mai ales cei de vârste mici, să învețe mai ușor, să se integreze în sistemul școlar și să asimileze cunoștițe noi și prin joc.

Este cunoscut deja faptul că asimilarea cunoștințelor prin joc este mult mai ușoară și mai rapidă pentru copii. In același timp copiii nu resimt stresul și presiunea învățării din obligație și a livrării unor rezultate imediate așa cum sistemul clasic de învățământ o impune.

Există numeroare jocuri și jucării educative, unele utile altele doar cu numele. Uneori e greu pentru părinți să aleagă dintre aceste cele potrivite pentru copii lor.

Mara & Tom s-au hotărât să vină în sprijinul  părinților pentru a le ușura aceste alegeri și printr-o serie de articole, începând cu acesta să analizăm cum ar fi cel mai bine să fie făcute alegerile pentru copii și ce jucării se potrivesc în funcție de abilitățile și aptitudinile pe care cei mici trebuie să le deprindă în procesul de învățare.

Cum alegi jucării educative pentru școală

Una dintre cele mai pline de bucurie recompense ale educației parentale este să-ți vezi copilul crescând și învățând – iar jucăriile pot fi o parte captivantă a călătoriei. Mai mult, jucăriile alese cu atenție pot dezvolta de fapt abilități vitale pentru dezvoltarea micuțului tău – în domenii precum gândirea creativă, limbajul și alfabetizarea, matematica timpurie, rezolvarea problemelor și creșterea social-emoțională.

În plus, mai multe studii de cercetare au arătat că jucăriile practice, interactive, în special, pot stimula abilitățile cognitive care contribuie la succesul școlar.

Marea dilemă cu care părinții se confruntă în cazul jucăriilor educative este: Ce tipuri de jucării sunt cele mai bune pentru a sprijini dezvoltarea copilului meu… dar sunt încă suficient de interesante pentru a deveni cu adevărat favorite?

Am realizat o listă cu sfaturi utile pe care parinții le-ar putea urma pentru a alege mai ușor jucăriile educative pentru școală:

Alegeți jucării care se potrivesc cu interesele și abilitățile copilului dar si cu cerintele programei școalare

Înainte ca o jucărie să poată contribui la dezvoltarea copilului tău, acesta trebuie să fie interesat să se joace cu ea. Dacă copilul tău îi plac dinozaurii, caută jocuri și jucării care se concentrează pe concepte preistorice. Sau dacă școlarului tău îi place să construiască, gândește-te să  cumperi seturi de construit cu litere si cifre cu care ar putea sa creeze cuvinte.

De asemenea, țineți cont de vârsta copilului atunci când alegeți jucăria potrivită. O jucărie ar trebui să fie suficient de provocatoare pentru a fi distractivă, dar nu atât de dificilă încât să-ți frustreze copilul suficient încât să nu se mai joace cu ea.

Căutați jucării care sunt deschise ( open-end)  și pot fi folosite într-o varietate de moduri.

Jucăriile deschise, cum ar fi cuburile, seturile de construit, și materialele de artă și meșteșuguri sunt adesea o achiziție excelentă, deoarece pot fi folosite din nou și din nou – și în moduri diferite. Într-un sens foarte real, aceste jucării pot crește odată cu copilul tău.

Un alt mare beneficiu al jucăriilor deschise este că multe dintre ele încurajează învățarea STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) într-un mod distractiv și neintimidant. Copiii le pot folosi pentru a inventa și a construi propriile lor creații – totul în timp ce experimentează procesul de proiectare direct!

Alegeți jucării care stârnesc imaginația și oferă oportunități de joc de rol

Jocul de rol este o modalitate excelentă de a dezvolta creativitatea, promovând în același timp abilitățile lingvistice și dezvoltarea vocabularului. Când copiii se angajează în jocuri de rol, jocul de-a doctorul, de-a pompierul, de-a piața, ei construiesc un vocabular nou pe măsură ce preiau personaje diferite și joacă situații noi.

Joacă seturi de bucătărie și preface-te că alimentele devin rapid o casă sau un restaurant. O casă de marcat de jucărie și bani de joc pot oferi ore de distracție ca un magazin imaginar.

Banii de jucărie sunt un vehicul bun de a-i învăța pe copii adunarea si scaderea si notiuni matematice de bază.

Optează pentru jucării care promovează abilitățile sociale și jocul  de colaborare

Jucăriile care încurajează cooperarea sunt vitale pentru dezvoltarea abilităților sociale la o vârstă fragedă. Jocurile de societate sunt alegeri evidente, dar kiturile de experimente, puzzle-urile și constructorii sunt de asemenea foarte potrivite.

Toate aceste jucării le arată copiilor cum să facă pe rând, cum să împărtășească și cum să facă compromisuri. Pentru copiii mai mari, aceste tipuri de jucării oferă oportunități de a învăța cum să lucreze împreună și să rezolve problemele în grup.

Căutați jucării care încurajează explorarea lumii reale.

Jucăriile care îi invită pe copii să exploreze lumea din jurul lor pot stârni o curiozitate naturală și pot stimula dorința de a învăța. Un set de binoclu sau un kit de prindere a insectelor vor oferi ore de descoperire, în timp ce îi va determina pe copii să întrebe o varietate de diferite Cum? și de ce? întrebări – și puteți continua împreună citind cărți care răspund la aceste întrebări. Trusele de experiment și jucăriile științifice sunt, de asemenea, alegeri grozave. Cine ştie? S-ar putea să sfârșești prin a inspira un om de știință în devenire sau un pasionat de STEM.

Găsiți jocuri de societate adecvate vârstei care implică abilități de matematică și limbi straine.

Studiile multiple indică faptul că jocurile de societate pot îmbunătăți abilitățile matematice. Pentru copiii mici, jocurile de societate oferă oportunitatea perfectă de a dezvolta abilități de numărare în timp ce se deplasează pe o tablă de joc.

În timp ce se joacă, ei învață și cum să stabilească strategii, ceea ce ajută la dezvoltarea abilităților matematice și cognitive. Există, de asemenea, o serie de jocuri de societate diferite care încurajează abilitățile de citire si de vocabular.

Jocuri educative ce îi ajută pe copii la matematică

Pentru unii copii matematica și logica acesteia pot fi greu de înțeles și asimilat dar există jocuri și jucării ce pot face acest proces de învățare mai ușor.

Mulțimi, notiuni de bază despre mulțimi

Primele noțiuni matematice pe care copii le învață sunt legate de mulțimi, elemnetele mulțimilor, asocierea obiectelor cu aceleași proprietăți. Mara and Tom vă propune câteva jocuri ce facilitează asimilarea acestor cunoștințe.

 

Aceste jocuri sunt potrivite pentru clasa pregătitoare copii de la 6 la 7 ani.

Jocuri educative pentru invătarea cifrelor si operatiilor matematice simple

Adunarea si scăderea, cifrele si apoi numerele până la 20 sau chiar 100 pot fi învățate ușor cu ajutorul acestor jocuri educative:

Jocuri și jucarii de recunoastere a formelor geometrice

Formele geometrice sunt usor de invat si recunoscut de catre copii mai ales daca folositi jocuri.  Desi este o activitate pentru prescolari și scolarii din primele clase au nevoie de fixarea acestor cunostinte.

Adunarea și scăderea

Adunarea și scădere sunt opreratii matematice simple ce pot fi invatate chiar si de prescolari , dacă educatorii sau parintii folosesc jocurile sau jucariile potrivite.

Pentru calcul mintal si operatii ceva mai complexe vă recomandă  Seria Math Dice de la ThinkFun:

Jocuri educative pentru logică și gândirea logică

Gândirea logică poate fi uneori greu de asimilat de către copii, observarea fenomenelor cauza efect,  și înlantuirea unor fenomene pentru a anticipa efectul final sunt lucruri ce trebuie antrenate. Deductia logică, gândirea bazată pe deducție și observare stau la baza dezvoltării abilitatilor analitice si a capacitatii de abstractizare, abilitati pe care scolarul le va folosi mai tarziu pentru intelegerea conceptelor mai complexe din matematica.

Mara and Tom recomanda jocurile logice de la Smart Games, jocuri potrivite de la 4-5 ani până la 99 de ani.

De asemenea recomandam si cateva jocuri de logica de la ThinkFun:

Notiuni de fizică, fenomene cauză-efect

Odată ce înaintează în vârstă copii vor să cunoască și să înțeleagă ce se întâmplă în natură, să își explice fenomene fizice simple precum gravitația, fenomene optice, interacțiunile dintre diverse obiecte etc.

Producătorii de jucării și jocuri au dezvoltat astfel de jucării ce îi ajută pe copii să ințeleagă fenomenele fizice:

Iată câteva exemple:

Aceste jocuri nu doar introduc copii in lumea fascinantă a fenomenelor fizice dar îi provoacă să rezolve diverse probleme de logică folosind, oglinzi, lasere, magnetism sau gravitatia si astfel să aibă o mai bună vedere și orientare în spațiu.

Electricitate, circuite electrice și energie solară

Electricitate este o parte fascinantă a fizicii, pe care copiii o privesc cu interes și curiozitate. Jocurile și jucăriile care îi învață despre acest domeniu sunt numeroase și sunt create având în vedere siguranța ce lor mici dar și capacitatea de înțelegere specifică fiecărei vârste.

Reactii chimice, experimente

Reacțiile chimice au fost dintotdeauna fascinante pentru copii, ca un tărâm fantastic al științei în care totul este posibil. Intelegerea fenomenelor chimice si a reacțiilor este mult mai ușoară prin experimente, prin propria observație.

 

Sau de la un alt producător cu vastă experiență în jucării educative si experimente pentru copii:

 

 

Educatia si jucariile STEM

O noua abordare în  educația copiilor ce a inceput sa se dezvolte odată cu explozia tehnologie o reprezintă educația STEM. Astfel producatorii au dezvoltate jucăriile și jocurile STEM pentru a se adresa noilor generații de copii.

Educatia STEM îmbina in mod armonios si practic cunoștinte si Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica pentru a-i pregati  pe cei mici pentru viitoare societate tehnologică, pentru provocarile pe care tehnologia, Inteligenta artificială si programarea le aduc.

O educatie timpurie orientată spre conceptul STEM le va ușura copiilor mai târziu înțelegerea și asimilarea unor concepte complexe  de programare, automatizări și inteligentă artificială.

Noi cei de la Mara and Tom suntem convinsi că jucăriile STEM sunt jucării ce îi provoacă și îi pregătesc pe cei mici pentru viitor. Astfel am dedicat o sectiune separata acestor jocuri si jucării si am descris intr-un articol amplu despre jocuri  si jucării STEM.

Vom exemplifica aici doar câteva jucării STEM ce au un potențial foarte mare de a-i pregăti pe copii pentru noi provocări la scoala dar și în cariera de mai târziu:

Jocuri STEM magnetice de construit:

Jucării STEM de programare:

Jucării STEM roboți si vehicule:

Dacă vă doriți ca cel mic să se familiarizeze cu tehnologia, să înțeleagă cum funcționează această tehnologie nu doar să o folosească și să îl îndrumați spre o carieră tehnică, începeți prin ai cumpăra jucării STEM.

 

Jucăriile educative cu adevărat bune sunt cele care captează atenția copiilor și o păstrează. Indiferent ce jucării alegeți, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să vă distrați. Alocă timp în fiecare zi și alătură-te copilului tău în timpul jocului pentru a încuraja învățarea și crearea de legături emotionale trainice.

În cele din urmă, amintiți-vă că vă cunoașteți cel mai bine copilul – și asta vă face un judecător excelent pentru a alege jucăriile care vor oferi cel mai bun rezultat pentru creșterea și dezvoltarea lui!

Share

Citește articole similare