Jocurile de societate pentru copii nu trebuie să fie plictisitoare, dar trebuie să treci peste o mulțime de greșeli pentru a găsi acele jocuri care oferă distracție, provocare, interactivitate și sunt captivante de fiecare dată.

Pentru a găsi jocurile noastre preferate pentru copii și familii, am ]ncercat peste 70 de jocuri, am discutat cu experți, am analizat zeci de clasamente, am căutat recenzii și ne-am jucat singuri pentru a va putea oferi cele mai bune recomandari pentru jocuri de societate pentru copii.

În timp ce jocurile clasice pentru copii vor avea întotdeauna un loc în inimile și casele noastre, pentru acest ghid ne-am concentrat pe jocurile publicate mai recent. De asemenea, nu ne-am propus să enumerăm toate cele mai bune jocuri pentru copii, deoarece există prea multe excelente.

În schimb, evidențiem jocurile care îi introduc pe copii (și pe adulți) în noi genuri, îi ajută să-și dezvolte abilități și le oferă încercări provocatoare și adecvate vârstei, teme captivante și design unic.

Acest ghid se concentrează pe jocuri pentru copiii de vârstă preșcolară și primară și unele care sunt distractive chiar și pentru adulți și pot fi jucate împreună cu copiii. Avem și mai multe recomandări de jocuri de societate adecvate copiilor în ghidurile noastre de cadouri pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani, pentru scolari și  adolescenți.

Jocuri de societate pentru prescolari

Ne-am propus sa va prezentam jocuri de societate pentru copii  pe care le-am incercat si ne-au placut. Aceste jocuride tip ”poarta de acces” sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani și prezintă conceptele de bază ale jocurilor de masă: capturarea unei piese, respectarea regulilor, logica secvențială și luarea deciziilor, rezolvarea unei probleme, utilizarea unui mecanism de joc (zaruri, cărți) și colectarea de jetoane sau premii.

Potrivit lui Brian Mayer, un specialist în jocuri  de societate, o provocare în proiectarea acestor tipuri de jocuri este că „cu copiii mai mici vrei un set de reguli mult mai simplu, deoarece nu citesc regulile, ci se bazează pe joc. asa cum își amintesc.”

Jocurile pe care le-am evidențiat aici sunt provocatoare, interesante și suficient de variabile pentru a menține copiii implicați în mai multe runde, dar pentru că nu necesită citirea sau memorarea regulilor complicate, copiii mici vor putea juca independent destul de repede.

Unul din primele jocuri de societate: First Orchard, Prima livada de la Haba

Cum se joacă: Copiii lucrează împreună pentru a strânge toate fructele din copaci înainte ca un corb  să ajungă la ei. Pe baza unei aruncări de zaruri, jucătorii fie vor alege un fruct pentru a-l adăuga în coșul comun, fie vor muta corbul cu un spațiu mai aproape de livadă.

De ce este grozav: Mayer a spus că recomandă First Orchard pentru familiile cu copii mici care încep cu jocurile de societate: „Introduce concepte de asteptare a rândului fiecăruia și alegeri simple, dar cu scop.”

Nouă celor de la Mara si Tom ne place  pentru că este un joc necompetitiv, cooperant și că funcționează la fel de bine pentru un singur jucător dar și  pentru un grup de copii.

Am jucat si noi First Orchard cu copiii și am remarcat că până și procesul de pregatire a jocului – potrivirea fructelor colorate cu pomii corespunzători – face parte din distracția și provocarea micilor jucători. „Se simte într-adevăr că fiecare parte a acestui joc îi ajută pe copii să învețe ceva”

 • Varsta: 2 – 5 ani
 • Nr Jucători: de la 1 la 5
 • Durata medie: 10 – 15 minute
 • Dificultate: Ușor
 • Abilități și aptitudini: urmarea regulilor

Un joc de provocare si de stivuire a cărților: Rhino Hero

Cum se joacă: Jucătorii stivuesc pe rând cu grijă cărți „perete” în formă de L și cărți cu „acoperiș” plat pentru a construi un turn comun. Cărțile de pe acoperiș au simboluri care arată jucătorilor cum să plaseze pereții și când să mute super-eroul rinocer din lemn la etaj, crescând riscul de prabusire pe măsură ce turnul de cărți crește din ce în ce mai înalt. Jocul se termină când un jucător plasează cu succes toate cărțile de acoperiș sau face turnul să se răstoarne.

De ce este grozav: Rhino Hero, este unul dintre cele mai bine cotate jocuri pentru copii de pe BoardGameGeek. Nu necesită multă strategie în afară de îndemanare și coordonare bună, făcându-l accesibil copiilor de diferite vârste. Cardurile de acoperiș cu două fețe oferă atât moduri ușoare, cât și mod expert (cel din urmă necesitând să plasați cardurile de perete în configurații mai provocatoare, mai puțin stabile), iar recenziile de pe BoardGameGeek indică faptul că este distractiv și provocator și pentru copiii mai mari, de asemenea. O versiune extinsă a acestui joc, Rhino Hero: Super Battle, adaugă trei noi supereroi și maimuțe păianjen rele. Este unul dintre cele mai bine cotate jocuri pentru copii.

 • Vârstă:  copii peste 5 ani
 • Nr Jucători: 2 până la 5
 • Durata medie: 5 până la 15 minute
 • Dificultate: Ușor

Un joc de memorie și cooperare: Dinosaur Escape

Cum se joacă: Jucătorii aruncă zarul pentru a dezvălui fie un număr, fie un vulcan. Primul mută dinozaurul jucătorului în orice direcție de pe tablă, în timp ce cel din urmă adaugă o piesă vulcanului format din cinci piese din centrul tablei. După cum știu tinerii experți in dinozauri, vulcanii sunt vești proaste pentru dinozauri. Scopul jocului este de a aduce dinozaurii în siguranță fără a finaliza vulcanul sau a fi alergați înapoi la început de un jeton T. rex.

De ce este grozav: Patru ani este în jurul vârstei la care copiii pot cu adevărat să asculte, să înțeleagă și să urmeze cele mai simple instrucțiuni de joc. Jocul se bazează în mare măsură pe memorie și pe strategia de cooperare în echipă, dar timpul său de joc este suficient de scurt pentru a menține atenția copiilor pe toată durata. Ajută mult și faptul că, copiii de 4 ani tind să iubească și dinozaurii.

 • Vârstă:  copii peste 4 ani
 • Nr Jucători: 2 până la 4
 • Durata medie: 10 până la 15 minute
 • Dificultate: Ușor

În căutarea comorii: Karuba Junior de la Haba

Karuba Junior de la Haba

Cum se joacă: Jucătorii pleacă împreună într-o expediție interesantă în căutare de comori în jungla de pe insula Karuba! Aceștia trebuie să lucreze împreună pentru a găsi comoara înainte ca , corabia piraților să ajungă la țărm. Micii exploratori trebuie să își croiască drum prin jungla folosind jetoanele astfel încât să ajungă la comoară, Da uneori cărarea poate fi blocată de tot felul de obstacole și primejdii.

De ce e grozav: Regulamentul jocului e foarte simplu și pregătirea jocului ia doar câteva minute. Apropierea corabiei piraților adaugă mult suspans jocului. De fiecare dată cărarea prin junglă se croiește altfel și astfel cei mici nu se vor plictisi niciodată. O aventură nouă îi așteaptă pe cei mici cu fiecare joc.

 • Nr de jucatori: de la 1 la 4
 • Durata medie: 10 min
 • Vârsta recomandată:  copii de la 4 la 8 ani
 • Dificultate: Ușor
 • Abilități și aptitudini: anticipare, cooperare, socializare

Diamante și dragoni: Respirația Dragonului

Cum se joacă: Puii de dragon au găsit o comoară neobișnuită, o coloană de gheață cu pietre prețioase înghețate în interiorul ei. În mod firesc toată lumea le dorește. Împreună cu  Tatăl Dragon, jucătorii elimină unul după altul inelele de gheață și topesc coloana de gheață pentru a ajunge la diamante. Acest lucru face ca pietrele prețioase să cadă. Dar fii atent, deoarece numai anumite pietre prețioase pot fi colectate. Cine va avea cele mai strălucitoare pietre la final?

De ce e grozav: Respiratia Dragonului e un joc pentru copii de peste 5 ani ce poate fi jucat de întreaga familie. Coloana de gheață e spectaculoasă și în definitiv cui nu îi plac diamantele și dragonii? E un joc grozav de socializare în familie sau cu prietenii.

 • Nr de jucatori: de la 2 la 4
 • Durata medie: 10 min
 • Vârsta recomandată:  copii de la 5 la 99 ani
 • Abilități și aptitudini: socializare, atenție, strategie

O plimbare cu Autobuzul: Bus Stop

Copii jucandu-se bus stop, joc de societate

 

Cum se joacă: Aruncați zarurile pentru a vă muta autobuzul în jurul tablei, fie că aterizați pe un pătrat plus sau minus. Jucătorii învârt spinnerul pentru a determina numărul de pasageri pe care să-i urce sau coboare din  autobuz. Câștigătorul este jucătorul cu cei mai mulți pasageri când autobuzul lor ajunge în sfârșit la stația de final!

De ce e grozav: Jocul îi învață foarte simplu pe copii nostiunile de adunare și scadere. Are un design atractiv in stilul Orchard Toys foarte apreciat de copii.

Vârsta: copii între 4 și 8 ani

Număr de jucatori: 2-4 jucători

Abilități și aptitudini: dialog, socializare, adunare și scădere, numărare

 

Jocuri de societate pentru copii peste 8 ani

Jocurile pe care le prezentam mai jos sunt deja pentru copii familiarizati cu reculile , cu noitunile de baza a;e strategiiilor si necesita abilitati si aptitudini ceva mai complexe. Aceste jocuri se pot juca de la 8 ani pana la varsta adulta, avand avantajul ca pot pune la aceeasi masa parintii, copii si bunicii.

Joc de societate, Kingdomino

Kingdomino jocul detalii

Cum se joacă:  În Kingdomino, ești un lord care caută noi ținuturi în care să-ți extinzi regatul. Trebuie să explorați toate ținuturile, inclusiv câmpurile de grâu, lacurile și munții, pentru a descoperi cele mai bune parcele, concurând în același timp cu alți regi pentru a le dobândi mai întâi.

Trebuie sa-ti construiesti regatul intr-un patrat de 5×5, unind terenurile asemenea pieselor de domino. Cu cât ai mai multe terenuri de acelasi tip unite intre ele si care contin mai multe coroane, cu atat acumulezi mai multe puncte.
Kingdomino este un joc de strategie fermecator recomandat pentru întreaga familie.

De ce e grozav: In primul rând este un joc de familie ce dă șansa parinților și copiilor să petreacă timp împreună. Gandirea strategia și capacitatea de a anticipa mutarile adversarilor sunt abilitati pe care acest joc le dezvoltă.

Varsta: 8-99 ani; 

Jucatori: 2-4 jucători

Durata: 15-20 minute

Catan Junior – Regele jocurilor de societate

catan junior detalii

Cum se joacă: Navigati cu corabiile piratilor peste marile lumii, descoperiti noi insule si construiti ascunzatori! Pentru aceasta aveti nevoie de “diverse materiale” ca de exemplu lemn, sabii si aur. Cine si-a plasat ascunzatorile bine va castiga repede. Cu putin noroc poti strange tot ce îți trebuie pentru urmatoarea ascunzatoare. Numai daca n-ar mai aparea din cand în cand si capitanul Fantomă cel viclean care se pune în drumul vostru.

De ce e grozav: CATAN Junior duce familiile cu copii cu vârste începând de la 6 ani într-un loc cu totul diferit de CATAN așa cum îl știm noi. Nu există „coloniști” pe aici.  Jocul ii invata pe cei mici sa foloaseasca resurse , sa urmareasca adversarii si sa isi construiasca o strategie.

Varsta recomandata: de la 6 ani.
Pentru 2-4 jucatori.
Durata joc: aprox. 30 minute.

Share

Citește articole similare