Jucării pentru copii de 3 și 4 ani, idei, recomandari si sfaturi pentru a cumpăra jucării potrivite vârste, jucării educative sau jucării STEM. Descoperă recomandările Mara & Tom.

Copiii între 3 și 4 ani au o atenție mai mare decât copiii mici, cei de 2 ani. Copii la această vârstă de obicei vorbesc mult și pun multe întrebări, vor să învețe și își exersează și îmbunătățesc din plin limbajul și vocabularul.

Copiii de trei ani sunt pregătiți pentru jucării care încurajează o mulțime de jocuri imaginative, spun specialiștii. Deci, jucăriile deschise care inspiră povestirea și angajamentul creativ sunt mai bune decât figurinele care fac un singur truc.

Jucăriile și costumele care permit jocuri de rol și jocuri de societate care încurajează interacțiunea în grup alimentează dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor de 3 ani. Și mulți copii la această vârstă sunt pregătiți pentru jucării de mișcare mai rapide și mai elegante – cum ar fi scutere și tricicluri – care recompensează încrederea lor fizică în creștere.

Le place să experimenteze cu lucruri și cu abilitățile lor fizice încă emergente descoperind lumea din jurul lor și mărindu-și cercul de interacțiune.

Copii între 3 și 4 ani, le place să se joace cu prietenii și, foarte important, nu le place să piardă pentru că nu știu încă să gestioneze înfrângerea!

La această vârstă copii învață să se joace pe rând cu jucăriile – să împartă jucării cu alți copii, să se joace cu doi sau mai mulți copii în același timp împărțind sarcinile sau repetându-le. Acum se dezvoltă abilitatea de a coopera.

La 3 – 4 ani copiilor le plac jocuri de cooperare în care colaborează sau joacă în echipe, jocurile de cărți dar și jocurile de rol sau scenarii precum orașe în miniatură, machete de trenulețe etc.

Jocuri și jucării pentru rezolvarea problemelor sunt, de asemenea recomandate pentru copii între 3 și 4 ani, dar atenție la complexitatea problemelor pentru că dacă sunt depășiți, jucăriile și jocurile vor crea frustrare.

Puzzle-uri pentru copii de 3-4 ani

Puzzelurile sunt jocuri ce dezvoltă copiilor percepția vizuală, potrivirea formelor și a culorilor, recunoașterea desenelor după anumite tipare sau particularități dar și coordonare ochi-mână la un alt nivel. Atenția la detalii este o abilitate ce se dezvoltă la această vârstă iar puzzelurile contribuie din plin la dezvoltarea acesteia la fel ca și antrenarea rabdării.

Puzzle-uri (cu 12 până la 20 de piese) cu forme și desene complexe, dar nu la nivelul celor pentru școlari, blocuri care se îmbină:

Jucării de tip Colecție

Jucăriile de tip colecție aduc la această vârstă numeroase satisfacții și împliniri, prin rezolvarea unor mici sarcini se asocierea a diverselor obiecte. Fiind vârsta la care ies mai mult în natură și simt nevoie să exploreze, jucăriile de tip colecție reprezintă rezultatul fizic al acestor ieșiri în natură.

Colecția de frunze sau castane, ginde sau bețe cu forme ciudate este parte din dezvoltarea spiritului de observație a copiilor la această vârstă dincolo de spațiul sigur al casei.

Jucării de tip colecție și alte obiecte mai mici pentru a  fi sortate după lungime, lățime, înălțime, formă, culoare, miros, cantitate și alte caracteristici – exersarea noțiunilor de mulțimi selectate după diverse criterii. Este vremea adunatului de comori din expedițiile în aer liber.

Tot odată copii vor încerca să reproducă acasă modele pe care le-au văzut în natură, forme de pietre, aranjamente florale, desenul unor bărci pe apă sau a unor copaci – in formă stilizată.

 

Jocuri de transformat și de construit

Jocurile de construit ceva mai complexe devin acum preferatele copiilor fie ei fetițe sau baieți. Fiecare copil e dornic să își creeze propriul garaj pentru mașinuțe sau casă pentru păpuși. Este momentul traseelor de mașinuțe sau trenulețe a orașelor în miniatură. Acum copii încep să reproducă scenarii de genul urgențelor de poliție sau pompieri, scenarii din viața lor cotiniană precum culcatul păpușii, îmbăierea sau momentul mesei.

Recomandarea Mara and Tom: Seturi și jocuri cu blocuri pentru construirea unor structuri complexe, jucării de transport mașini, trenuri, avioane

 

 

Mobilier de dimensiuni  mici pentru copii (seturi de „apartament”, mâncare de joacă), haine de îmbrăcat, păpuși cu accesorii, păpuși și teatre de păpuși simple și jucării pentru nisip și jucării de apă

 

Jocuri și jucării de creație artistică, desen și bricolaj

Copii la vârsta de de 3-4 ani simt nevoia să își dezvolte și afirme latura artistică, să deseneze, să coloreze, să facă mici opere de artă de care să fie mândri și care să le exprime personalitatea și sentimentele.

Jucării cu care să creeze mici opere de artă, craftig, desen, modelaj: creioane și markere mari și mici, pensule și vopsele mari și mici, hârtie mare și mică pentru desen și pictură, hârtie de construcție colorată, foarfece de dimensiunea preșcolarului, tablă și cretă mare și mică, modelarea lutului și aluatului, instrumente de modelat, pastă, resturi de hârtie și pânză pentru colaj:

Jucării muzicale și instrumente de jucărie pentru copii de 3-4 ani

Jucăriile muzicale pe care copiii de 3-4 ani le preferă sunt în general instrumente de percuție sau cu clape ce pot scoate mai mul de 2-3 sunte ce pot fi combinate – instrumente ritmice și claviaturi, xilofoane, maracas și tamburine

 

Cărți pentru copii

Cărți ilustrate chiar cu mai multe cuvinte și imagini mai detaliate decât cărțile pentru copii mici. Cărțile au la această vârstă o fascinație aparte fiind încă, considerate un mister ce trebuie deslușit alături de părinți.

Jucării pentru copii de 3 și 4 ani. Jucării de mișcare

Lucruri pentru folosirea mușchilor mari și mici – bile mari și mici pentru lovitură și aruncare / prindere, echipament de călătorie, inclusiv tricicluri, tuneluri, locuri de câțărat mai înalte cu material moale dedesubt, vagoane și roabe, bețe și bile din plastic,

 

Ținte și lucruri de aruncat asupra lor și un banc de lucru cu menghină, ciocan, cuie și ferăstrău, obiecte mai apropiate de cele reale și nu doar stilizate.

 

 

Dacă un copil are acces la un computer: programe care sunt interactive (copilul poate face ceva) și pe care copiii îl pot înțelege (software-ul folosește grafică și instrucțiuni vorbite, nu doar tipărire),

Copiii pot controla ritmul și calea software-ului, si au oportunități de a explora o varietate de concepte pe mai multe niveluri.

La acestă vârstă copii înțeleg noțiunile de program și instrucțiuni date unui personaj sau obiect/robot. Pot programa simplu cu câteva intrucțiuni și își adaptează soluțiile la diferite scenarii simple.

Jucării pentru copii între 3 și 4 ani –  cum decizi

Fiecare copil este unic, cu o personalitate unică gata să se dezvolte și să devină un adult care să îmbrățișeze viața cu toate provocările sale. Când alegeți jocurile sau jucăriile pentru copii între 3 și 4 ani trebuie să țineți seama de abilitățile și aptitudinile copilului, de ce anume îi place să facă, ce anume îl relaxează și ce consideră a fi o provocare greu de trecut.

Unii copii sunt mai creativi și aplecați spre jucăriile și jocurile artistice sau muzicale, alții sunt tehnici și le plac jocurile de construit sau trusele de experimente fizice cu alte cuvinte mai aplecați spre jucăriile STEM. Fiecare copil are abilități pe care le face ușor, în mod natural dar și activități pe care le găsește grele, obositoare și prea provocatoare pentru că nu are o înclinație specială pentru ele.

La această vârstă se formează hobby-urile viitorilor adulți, pasiunile ce îi vor ghida în viață, criteriile care vor sta la baza unor alegeri ca adult, precum prietenii, sau mediul în care vor să trăiască. Deocamdată sunt doar mici pasiuni, copii la această vârstă sunt încă în căutări și de aceea jocurile și jucăriile trebuie să le permită să experimenteze din plin, să aibă o bază cât mai mare de alegere.

 

Share

Citește articole similare