Alegerea de jucării potrivite pentru bebeluși pare de multe ori o treabă simplă. Dar este are atât de simplă? Tu știi la ce să te uiți când alegi jucării de bebeluși?

Bebelușii sunt probabil cei mai puțin pretențioși atunci când vine vorba de alegerea jucăriei potrivite. De fapt până la 18-24 de luni părinții aleg pentru ei, și ei aleg din alegerile părinților.

Orice copi se bucură la o jucărie noua mai ales bebelușii, dar nu orice jucărie le aduce și implinirea nevoilor de dezvoltare, iar aici intervine rolul părinților.

Magazinele de jucării  oferă mii de produse din care să alegi, și asta este doar în segmentul nou-născutului și ale bebelusilor. Dacă nu doriți să vă transformați casa într-un magazin de jucării, aveți nevoie de câteva criterii care să vă ajute să restrângeți aria de cumpărare

Jucării de bebeluși după vârstă

În general prin bebeluși se înțelege copii până la vârsta de 2 ani, 24 de luni. Da, inclusiv în această categorie există nevoie diferite pentru stadii diferite de dezvoltare ale copilului. Să le luăm pe rând:

0-6 luni: sugarii sunt fascinați de mișcare, sunete și imagini simple alb-negru. Își descoperă propriile corpuri, lucrează la coordonarea ochi-mână, să atingă și să apuce. Jucăriile potrivite vârstei pentru copii includ: carusele, zornăitoare, cutii ocupationale și orice pot începe să prindă, să gliseze, să tragă, să dea cu piciorul, să strângă sau să scuture.

 Jucării bebeluși 0 – 6 luni recomandările noastre:

 

6-8 luni: bebelușii mai mari pot ține jucării mici în mână. Ei învață despre cauză și efect și vor repeta activități de mai multe ori pentru a le stăpâni. De asemenea, le place să transfere jucăriile dintr-o mână în alta și din mână în cutii. Multe dintre aceste jucării pentru cei mici vor fi utilizate în moduri noi de bebelușii mai mari, mai târziu. Jucăriile de baie sunt acum descoperite de cei mici mai ales că pot sta singuri în sezut și baie este o adevărată distracție.

Jucării bebeluși 6 – 8 luni recomandările noastre:

 

8-18 luni: Aceasta este vârsta în care bebelușii încep să prevadă rezultate, să decidă un obiectiv și să ia în mod deliberat unele măsuri pentru ca acest lucru să se întâmple. De asemenea, încep să experimenteze dimensiunea, forma și spațiul. Jucăriile potrivite vârstei includ jucării tras /împins, cuburi, forme geometrice, inele pe stâlpi, jocuri de sortatoare de forme și jucării simple de împins.

Jucării bebelusi 8 – 18 luni recomandările noastre:

 

18-24 de luni: Copiii mici încep să se bucure de jocul  de-a „prefăcutul”. Acesta este momentul pentru a introduce haine de păpuși, seturi de bucătărie și mașini de jucărie, camioane, autobuze avioane de jucărie ce seamănă mai mult cu cele reale. Totodată jocurile ce pun în miscare roți și diverse piese dar de o complexitate scăzută. Jucăriile muzicale simple încep să își facă intrarea în mediul lor de joacă.

 

Jucării bebelusi 18 – 24 luni recomandările noastre:

Deși după vârsta de 2 ani copii nu mai sunt consderați bebeluși am adăugat totuși câteva recomandări și pentru aceștia pentru a face trecerea mai ușoară spre vârste mai mari.

2-4 ani: Copiii învață multe despre socializare în anii preșcolari și continuă să joace foarte mult. Seturile miniaturale de fermă și casă le permit să-și exercite imaginația, în timp ce creioane mari, vopsele pentru degete și seturile de plastelina ajută la dezvoltarea creativității. Copiii obțin, de asemenea, câștiguri uriașe atât în abilitățile motorii fine, cât și în cele grosiere pe parcursul acestei perioade, astfel încât puzzle-urile, Lego-urile mari, cuburile și alte jucării de construcție sunt jucării perfecte pentru vârstă. Zgomotul este întotdeauna o atracție, așa că copiii mici adoră tobele și jucăriile cu ciocan la această vârstă. Jucăriile muzicale au foarte mare succes la copii în această perioadă de dezvoltare.

Jucării bebeluși 2 – 4 ani recomandările noastre:

 

Siguranța

Deși recomandările de vârstă ale producătorilor de jucării țin cont de siguranță, ar trebui să examinați cu atenție orice jucărie pe care intenționați să o oferiți bebelușului.

În primul an, bebelușul tău va bate, aruncă, va da cu piciorul, va trage, va mușca și va suge orice jucărie pe care i-o oferi. Pentru a rezista acestui tip de tratament, o jucărie trebuie să fie durabilă. Dacă este rupt, copilul tău îl va rupe fără îndoială în bucăți.

Dacă are părți mici, bebelușul  le va rupe. Pentru a preveni sufocarea, evitați jucăriile care au piese mai mici de doi centimetri în diametru. Deoarece copilul tău își va mesteca fără îndoială jucăriile, acestea ar trebui să fie vopsite sau finisate cu materiale netoxice.

În cele din urmă, acestea ar trebui să fie ușor de spălat, astfel încât să le puteți păstra (relativ) curate și (relativ) fără  germeni.
Pe lângă aceste preocupări majore de siguranță, ar trebui să luați în considerare și greutatea oricărei jucării. Bebelușul tău va lăsa inevitabil orice jucărie pe degetele de la picioare sau o va bate în față. Evitați jucăriile care îl vor răni atunci când o va face.

De asemenea, evitați orice jucărie cu margini ascuțite sau cu corzi sau panglici suficient de lungi pentru a înfășura gâtul bebelușului.

Supraveghiați bebelușul dacă îi dați o jucărie noua să vedeți o perioadă cum se comportă cu ea.

Stimularea

Orice jucărie trebuie să stimuleze copilul. Dacă este aleasă corect, o jucărie bună, potrivită, va face ceva pentru a stimula unul dintre simțurile bebelușului tău (atingere, vedere, sunet sau gust) sau abilitățile sale de dezvoltare (coordonare mână-ochi, control motor grosier, control motor fin, echilibru și așa mai departe). Jucăriile Montessori de exemplu sunt gândite să stimuleze simțurile copilului astfel încât acesta să se dezvolte prin joc, descoperind noi abilități sau aptitudini.

Stimulare generată de joaca cu jucăria potrivită este atât la nivel mental cât și la nivel fizic, așadar luați în calcul nevoiele de dezvoltarea ale bebelușului specifice vârstei  atunci când alegeți jucăriile pentru el.

Simplitatea

La acestă vârstă – până în 2 ani – jucăriile bebelușilor trebuie să fie simple. Acest lucru este obligatoriu dintr-un singur motiv , bebelușii nu au încă atenție distributivă, nu pot urmări mai multe acțiuni sau activități în același timp.

Nivelul lor de dezvoltare al creerului impune repetarea unor gesturi, acțiuni până la învățarea acestora să devine reflexe.

Jucăriile simple au mai puține piese și, prin urmare, se dovedesc mai rezistente decât jucăriile mai complicate. Jucăriile simple tind, de asemenea, să ofere mai multă versatilitate. Astăzi, copilul tău îl poate ține, luna viitoare îl poate arunca, iar anul viitor îl poate folosi ca o recuzită pentru  alt joc.

Varietatea

Varietatea jucăriilor se referă în principal la tipurile de stimuli pe care jucăria îi pune în mișcare la un bebeluș. Nu are niciun rost să cumperi micușului tău 3-4 puzzleuri din cuburi dar nicio jucărie muzicală. Cei mici sunt la vârsta descoperii lumii și Joaca descoperă lumea cum spunem noi la Mara and Tom.

Așadar oferă-i copilului tău din toate câte puțin pentru a descoperi cât de variată este lumea în care trăiește și pentru a avea în permanență o variantă de alegere.

Luați în considerare jucăriile pe care le aveți deja înainte de a cumpăra jucării noi. Încercați să selectați jucării care să ofere bebelușului dvs. culori diferite, texturi diferite, forme diferite și sunete diferite. Optând pentru varietate, vă expuneți copilul la o vârstă fragedă la nenumăratele posibilități pe care lumea le poate oferi.

Atenție ! Volumul jucăriilor nu aduce mai mult bine în viața copilului. Bebelușii nu pot acum , să se joace cu mai mult de 4-5 jucării diferite. Așadar nu investiți inutil în jucării în speranța că mai mult înseamnă mai bine.

Calitatea

Calitatea jucăriilor este foarte importantă pentru cei mici. Jucăriile create de producători cu renume au garanția unor teste efectuate înaintea de lansarea acestora pe piață. În prețul acestor jucării de brand se regăsește și munca de cercetare pe care acesti producători cu experiență o fac pentru a oferi cea mai bună experință bebelușilor.

Noi la Mara and Tom credem că trebuie să oferim copiilor noștri doar jucării de calitate de la producători cu experiență și de aceea nu vom alege NICIODATĂ să vă oferim produse NONAME.

Branduri precum: Hape, Djeco, Guide Craft, Top Bright, SmartMax, Smart Games au experiență de zeci de ani în crearea și proiectarea jucăriilor nu doar pentru bebeluși ci pentru copii de toate vârstele.

Toate produsele Mara and Tom beneficiază de garanția oferită de producător și pot fi returnate în condițile menționate în Politica noastră de retur.

Indiferent de jucăriile pe care le alegeți, lăsați-vă bebelușul să se joace cu ele în orice mod alege. La urma urmei, doar pentru că știi, tu părinte, modul „corect” de a te juca cu o anumită jucărie nu înseamnă că bebelușul tău nu poate veni cu noi și ingenioase utilizări pe cont propriu.

Cel mai important lucru atunci când alegeți jucării pentru bebeluși, ca părinte, este să aveți în minte că jucăria este pentru copil nu pentru dvs. trebuie să îi placă, să îl recreeze și să nu îi creeze frustrări.

 

Share

Citește articole similare