A venit vacanța de vară și sezonul concediilor. Pentru că vacanța presupune uneori drumuri lungi cu mașina fie că sunt la mare, la munte sau la bunici, ne-am gândit că ar fi indicat să vă sugerăm idei de jocuri de luat în vacanță/concediu, jocuri de călătorie care să facă drumul mai plăcut atât pentru copii cât și pentru părinți

Dacă odată ajunși la destinație fie că e una nouă sau deja cunoscută, copiii se relaxează după un drum de câteva ore, în mașină lucrurile sunt ceva mai complicate. Pentru un drum mai lung de 4-5 ore copiii devin agitați și nerăbdători, te întreabă la fiecare 5 minute: Cât mai avem?, Am ajuns?, Dar de ce mergem așa încet?, Când ajungeeem?

Știm cu toții cât de greu este să ții ocupați copiii în mașină la un astfel de drum. Există totuși soluții astfel încât să facem drumul cât mai plăcut și trecerea celor câteva ore cât mai ușoară.

Sfaturi pentru alegerea jocurilor și jucăriilor de vacanță

Pentru început am vrea să vă dăm câteava recomandări legate de alegerea jocurilor sau jucăriilor cu care cei mici ar putea să se joace în mașină, mai ales că unii dintre ei suferă de rău de mașină.

  • Nu luați jucării sau jocuri voluminoase doar pentru că îi plac copilului. Nu vreți ca jumătate din bagaj să fie  plin de jocuri sau jucării. Ideea vacanței este ca, copilul să descopere lucruri noi nu să rămână prins de jucăriile de acasă. În plus, în mașină nu este loc pentru un joc  de societate, cu pioni tabla de joc și zaruri.
  • Nu luați în concediu/vacanță jucării sau jocuri cu părți mici detașabile care se pot pierde ușor. Șansele să descompletați un joc sunt foarte mari.
  • Nu luați în mașină jocuri și jucării cu piese în mișcare. Acestea accentuează starea de rău de mișcare.
  • Nu lăsați copiii pe telefoane sau tablete în mașină. De obicei au același efect de accentuare a răului de mișcare. În plus e cazul să profitați de faptul că sunteți împreună cu ei să discutați și să petreceți timp împreună angrenați în activități comune.
  • Încercați să limitați opțiunile copilului la jucăriile de vacanță la două, maxim trei jocuri dacă perioada e mai lungă. Oferiți-i puține alternative și lăsați-l să aleagă.
  • Faceți întotdeauna un bagaj – rucsac, ghiozdat etc. cu jucăriile de vacanță pe care copilul să poată să îl duce singur. În acest fel îl responsabilizați să fie atent cu propriul bagaj  și să il dimensioneze corect de acasă. Dacă aveți mai mulți copii fiecare ar trebui să aibă propriul bagaj.
  • Nu luați în vacanță seturi de construit cu piese mici – cu siguranță se vor pierde din ele.
  • Țineți cont de alegerile copiilor. În acest fel vă veți asigura că cel mic se joacă cu jucăria sau jocul care îi place.

Jocuri de jucat în mașină

Mașina nu este locul ideal pentru jucat cu jocuri sau jucării: spațiu limitat, poziția pasagerilor nu permite interacțiunea, limitarea , mișcărilor din cauza centurii de siguranță. Totuși, există soluții de joacă astfel încât un drum de mai mult de 5 ore să nu devină un coșmar pentru părinți sau copii.

Pentru copiii sub 2 ani lucrurile sunt relativ simple. O zornăitoare – dar fără foarte multe elemnte în mișcare, jucăria preferată din pluș sau mașinuța preferată sunt soluții ce de obicei merg foarte bine. La această vârstă nu sunt multe jocuri pe care copii să le joace în mașină.

Jocuri logice de călătorie

Jocurile logice cu provocări la care pot participa 1 sau 2 jucători sunt ideale pentru călătoriile lungi cu mașina trenul sau avionul. Vă prezentăm câteva idei de jocuri logice de luat în vacanță:

 

Jocuri logice sunt pentru copiii de la 4 ani, având în vedere  că aceasta este vârsta la care copiii încep să înțeleagă concepte mai complexe legate de mediul înconjurător, de călătorie și necesitatea respectării unor reguli.

Pentru copii ce va mai mari Mara and Tom a pregătit alte jocuri de luat în vacanță sau în călătorii: