A venit vacanța de vară și sezonul concediilor. Pentru că vacanța presupune uneori drumuri lungi cu mașina fie că sunt la mare, la munte sau la bunici, ne-am gândit că ar fi indicat să vă sugerăm idei de jocuri de luat în vacanță/concediu, jocuri de călătorie care să facă drumul mai plăcut atât pentru copii cât și pentru părinți

Dacă odată ajunși la destinație fie că e una nouă sau deja cunoscută, copiii se relaxează după un drum de câteva ore, în mașină lucrurile sunt ceva mai complicate. Pentru un drum mai lung de 4-5 ore copiii devin agitați și nerăbdători, te întreabă la fiecare 5 minute: Cât mai avem?, Am ajuns?, Dar de ce mergem așa încet?, Când ajungeeem?

Știm cu toții cât de greu este să ții ocupați copiii în mașină la un astfel de drum. Există totuși soluții astfel încât să facem drumul cât mai plăcut și trecerea celor câteva ore cât mai ușoară.

Sfaturi pentru alegerea jocurilor și jucăriilor de vacanță

Pentru început am vrea să vă dăm câteava recomandări legate de alegerea jocurilor sau jucăriilor cu care cei mici ar putea să se joace în mașină, mai ales că unii dintre ei suferă de rău de mașină.

  • Nu luați jucării sau jocuri voluminoase doar pentru că îi plac copilului. Nu vreți ca jumătate din bagaj să fie  plin de jocuri sau jucării. Ideea vacanței este ca, copilul să descopere lucruri noi nu să rămână prins de jucăriile de acasă. În plus, în mașină nu este loc pentru un joc  de societate, cu pioni tabla de joc și zaruri.
  • Nu luați în concediu/vacanță jucării sau jocuri cu părți mici detașabile care se pot pierde ușor. Șansele să descompletați un joc sunt foarte mari.
  • Nu luați în mașină jocuri și jucării cu piese în mișcare. Acestea accentuează starea de rău de mișcare.
  • Nu lăsați copiii pe telefoane sau tablete în mașină. De obicei au același efect de accentuare a răului de mișcare. În plus e cazul să profitați de faptul că sunteți împreună cu ei să discutați și să petreceți timp împreună angrenați în activități comune.
  • Încercați să limitați opțiunile copilului la jucăriile de vacanță la două, maxim trei jocuri dacă perioada e mai lungă. Oferiți-i puține alternative și lăsați-l să aleagă.
  • Faceți întotdeauna un bagaj – rucsac, ghiozdat etc. cu jucăriile de vacanță pe care copilul să poată să îl duce singur. În acest fel îl responsabilizați să fie atent cu propriul bagaj  și să il dimensioneze corect de acasă. Dacă aveți mai mulți copii fiecare ar trebui să aibă propriul bagaj.
  • Nu luați în vacanță seturi de construit cu piese mici – cu siguranță se vor pierde din ele.
  • Țineți cont de alegerile copiilor. În acest fel vă veți asigura că cel mic se joacă cu jucăria sau jocul care îi place.

Jocuri de jucat în mașină

Mașina nu este locul ideal pentru jucat cu jocuri sau jucării: spațiu limitat, poziția pasagerilor nu permite interacțiunea, limitarea , mișcărilor din cauza centurii de siguranță. Totuși, există soluții de joacă astfel încât un drum de mai mult de 5 ore să nu devină un coșmar pentru părinți sau copii.

Pentru copiii sub 2 ani lucrurile sunt relativ simple. O zornăitoare – dar fără foarte multe elemnte în mișcare, jucăria preferată din pluș sau mașinuța preferată sunt soluții ce de obicei merg foarte bine. La această vârstă nu sunt multe jocuri pe care copii să le joace în mașină.

Jocuri logice de călătorie

Jocurile logice cu provocări la care pot participa 1 sau 2 jucători sunt ideale pentru călătoriile lungi cu mașina trenul sau avionul. Vă prezentăm câteva idei de jocuri logice de luat în vacanță:

 

Jocuri logice sunt pentru copiii de la 4 ani, având în vedere  că aceasta este vârsta la care copiii încep să înțeleagă concepte mai complexe legate de mediul înconjurător, de călătorie și necesitatea respectării unor reguli.

Pentru copii ce va mai mari Mara and Tom a pregătit alte jocuri de luat în vacanță sau în călătorii:

Puzzle Beach

Evaluat la 0 din 5
50.00 lei

 

De asemenea, puzzle-urile magnetice sunt preferate de copii și aceștia se adâncesc în joc uitând când trece timpul mai ales când călătoresc și nu prea au ce să vadă pe geam.

Toate aceste jocuri fie că sunt de logică sau sub formă de puzzle-uri au dimensiuni compacte și sunt gândite special pentru spații mici fără a necesita suprafețe plane foarte mari pentru sprijin, putând fi ținute chiar în brațe de un copil.

Jocuri de cărți de luat în vacanță

Iată alte idei de jocuri de jucat în mașină sau în timpul unei călătorii cu trenul sau avionul dar care necesită 2 sau chiar 3 jucatori – cărțile de joc.

 

Nu sunt jocuri de cărți clasice, ci mai degrabă create având în vedere dezvoltarea diverselor abilități sociale și psihice la copii de vârste peste 4 – 5 ani, precum atenția, capacitatea de reacție, spiritul de observație.

Dar și jocurile de cărți clasice precum ”Razboi” sau ”Trombon” si altele, dar cu cărți adaptate pentru copii de vârste mai mici, sunt de preferat de luat în călătorie.

Joc De Carti Djeco Batawaf

Evaluat la 0 din 5
43.00 lei

Joc De Carti Djeco Pipolo

Evaluat la 0 din 5
47.00 lei

Joc De Carti Djeco Savana

Evaluat la 0 din 5
43.00 lei

Jocuri de societate de luat în vacanță

Următoare categorie pe care o recomandăm sunt jocuri de societate ce pot fi jucate seara în familie sau cu prietenii, dar care nu pot fi jucate în timpul călătoriei efective către destinația de vacanță pentru că necesită 4 jucători și o suprafață mai mare pentru tabla de joc și eventualele piese suplimentare – zaruri, cartonașe, etc.

 

Există multe alte  jocuri de societate care pot fi luate în concediu sau vacanță, dacă spațiul din bagaj vă permite. Vedeți mai multe jocuri de societate

Jocuri de vacanță  de picnic sau de luat la bunici la țară

Deși nu sunt jocuri de luat în călătorie următoarele noastre propuneri sunt ideale pentru un weekend în natură, cu cortul sau la bunici. Sunt jucării de exterior, de explorat natura sau pur și simplu de timp liber în natură.

Cutie pentru insecte,Terra Kids

Evaluat la 0 din 5
34.90 lei

Kit de construit bărcuța, Terra Kids

Evaluat la 0 din 5
69.00 lei

Alte jocuri de călătorie

În această categorie am întrodus câteva recomandări ce credem noi că vor contribui la buna dispoziție a copilului dar și a părinților