Montessori si Waldorf sunt doua concepte educaționale care au avut foarte mult succes în ultimii 100 de ani. Fiecare dintre cele două metode a dus la dezvoltarea unei întregi industrii în jurul lor astfel că astăzi putem vorbi de jucării Waldorf și jucării Montessori.

Așa cum între cele doua metode de educație există foarte multe deosebiri dar și asemănări, jucăriile care respectă principiile fiecărei metode sunt diferite, deși de multe ori servesc aceluiași scop.

Montessori sau Waldorf ? Care dintre jucării sunt mai bune?

În calitate de părinți, în fruntea listei de priorități este să vă asigurați că, copiii sunt echipați cu toate cunoștințele și abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață. De asemenea, ați dori ca ei să fie sănătoși și fericiți. Pentru a atinge aceste obiective pentru copiii tăi, este important să începi cât mai devreme să le oferi jucării care vor dezvolta creativitatea, coordonarea, luarea deciziilor și abilitățile de raționament.

Unul dintre cele mai importante cadouri pe care le poți oferi copilului tău este să îl pui în contextul în care să aibă acces la jucării diferite și inspirate de modele educaționale cât mai diverse. De multe ori jucăriile care îi insoțesc copilăria copiilor tăi, va determina și educația lor și cum vor face provocărilor în viață. Având în vedere acest lucru, părinții sunt adesea lăsați fără nicio idee atunci când aleg jucăriile pentru copiii lor. Cele două tipuri de jucării educaționale despre care se știe că sunt utile în dezvoltarea unui copil sunt jucăriile Montessori și Waldorf.

Materialul educațional Montessori se bazează pe filosofia educației Mariei Montessori, în timp ce materialul educațional Waldorf urmează principiile lui Rudolf Steiner pentru educația timpurie. Atât jucăriile Montessori, cât și cele Waldorf sunt recomandate copiilor. Pentru părinții care sunt blocați între a alege ce jucărie educațională să cumpere, iată o comparație a modului în care funcționează fiecare metodă.

Jucăriile Waldorf nu sunt la fel de structurate ca materialul educațional Montessori, deoarece urmăresc interesele copilului și încurajează jocul liber. Chiar și așa, asta nu înseamnă că aceste jucării nu ajută copilul să se dezvolte cognitiv sau fizic. Principala diferență dintre cele două metode este că jucăriile Waldorf încurajează jocul liber, în timp ce materialul educațional Montessori încurajează învățarea prin activități structurate.

Ce sunt jucăriile Montessori?

Materialul educațional , adică jucăriile Montessori se bazează pe filosofia educației Mariei Montessori. Potrivit montessorienilor, părinții și profesorii nu ar trebui să înceapă să predea înainte de vârsta de trei sau patru ani, deoarece copiii din acel moment sunt ca niște vase goale gata să fie umplute cu cunoștințe și abilități. Montessori consideră că, copiii mici pot absorbi prin simțuri toate informațiile de care au nevoie.

Jucăriile Montessori sunt menite să fie atractive pentru simțurile copiilor mici, inclusiv atingerea, mirosul, simțirea, vederea și sunetul. Materialele ar trebui să fie și practice, deoarece copiii tind să se concentreze pe o activitate doar 10 sau 15 minute o dată. De aceea, materialul educațional Montessori se concentrează pe cele trei aspecte importante ale copilului: fizic, emoțional și cognitiv.

Majoritatea jucăriilor Montessori folosite ca materiale educaționale  tratează concepte de învățare precum formă, culoare, mărime, poziție și mișcare. Aceste jucării diferă de majoritatea celorlalte jucării pentru copii prin faptul că sunt mai abstracte. Scopul principal al unei jucării Montessori este de a ajuta copiii mici să recunoască concepte abstracte pe care apoi le pot aplica în lumea reală.

De exemplu, o jucărie Montessori îi poate ajuta pe copii să învețe concepte precum forma, permițându-i să exploreze forme prin cuburi de lemn sau carton cu găuri decupate pentru fiecare formă. Copiii mici puneau apoi bucăți de formă diferită în găuri potrivite în funcție de dimensiune. Prin această activitate, ei vor învăța că cercurile mici intră în găuri mici, în timp ce cercurile mari intră în găuri mai mari.

Avantajul jucăriilor Montessori este că sunt foarte propice pentru auto-învățare. Copiii pot învăța singuri sau cu prietenii lor, deoarece activitățile de jucărie îi implică fizic și emoțional. Unii copii răspund mai bine la joacă decât la învățare. Pentru acești copii, materialele de învățare autodirijate Montessori sunt grozave.

Jucăriile Montessori îi ajută pe copii să-și dezvolte abilități precum jocul creativ, coordonarea, rezolvarea problemelor și abilitățile de raționament. De exemplu, folosirea cuburilor de construit pentru a forma diferite structuri este o activitate care va încuraja copilul să se gândească la modalități creative despre cum poate construi structura potrivită, conform instrucțiunilor tale sau a propriei imaginații. Acest lucru, la rândul său, dezvoltă coordonarea copilului dumneavoastră, deoarece el sau ea va trebui să plaseze cuburile exact în locurile potrivite.

Recomandările noastre de jucării Montessori

Ce sunt jucăriile Waldorf?

Jucăriile Waldorf folosite ca material educațional se bazează pe filosofia educației a lui Rudolf Steiner. Această metodă de predare este adesea mai practică, concentrându-se mai degrabă pe joc și dezvoltare decât pe concepte academice. Această metodă poate fi folosită pentru copii de toate vârstele, chiar și pentru adulți.

Jucăriile Waldorf nu sunt la fel de structurate ca materialul educațional Montessori, deoarece urmăresc interesele copilului și încurajează jocul liber. Chiar și așa, asta nu înseamnă că aceste jucării nu ajută copilul să se dezvolte cognitiv sau fizic. Principala diferență dintre cele două metode este că jucăriile Waldorf încurajează jocul liber, în timp ce materialul educațional Montessori încurajează învățarea prin activități structurate.

Materialele educaționale Waldorf pot fi împărțite în trei categorii: naturale, umane și spirituale. Materialele naturale sunt substanțe din lumea fizică, cum ar fi lemnul, apa și nisipul.

Lucrurile umane includ imagini ale oamenilor sau imagini care reprezintă umanitatea, cum ar fi unelte, jucării și cărți.

Lucrurile spirituale sunt imagini care reprezintă concepte sau entități non-fizice, cum ar fi soarele, stelele de pe cer și îngerii.

Câteva exemple de jucării naturale Waldorf sunt cuburile din lemn, grămezi de nisip în diferite forme și culori de apă cu diferite nuanțe. Materialele educaționale Human Waldorf includ imagini cu oameni, inclusiv păpuși, oameni în fotografii alb-negru, cărți de versuri cu ilustrații, imagini religioase (cruci) și jucării care reprezintă profesii specifice (păpuși pentru menaj).

Materialele educaționale spirituale Waldorf includ soarele, luna, stelele sau alte planete. Ele pot fi, de asemenea, imagini cu îngeri sau animale utile precum delfinii. Multe jucării educaționale Waldorf sunt multifuncționale. De exemplu, o minge poate fi folosită ca jucărie și ca obiect de studiu.

Recomandările noastre de jucării Waldorf

Montessori vs Waldorf

Vom analiza în continuare principalele diferențe dintre jucăriile Montessori și Waldorf. De asemenea, detalia informații despre materialele educationale pentru fiecare metodă de învățare.

Scurt istoric

Maria Montessori a fost medic și o profesoară care a conceput un sistem de predare care face ca învățarea să fie o joacă de copii. În timp ce era de serviciu în secția de psihiatrie a unei închisori pentru femei și observa copiii din aceste familii, ea a observat  și copiii din familii bogate care aveau acces la jucării. A fost surprinsă să afle că acești copii din familii bogate nu progresau în comparație cu copiii deținuților din secția de psihiatrie care se jucau folosind articole de uz casnic simple sau jucării din carton sau lemn.

După această întâlnire, ea a decis să se întoarcă la școală pentru a studia psihologia și educația copiilor. Contribuția lui Montessori nu a fost doar sistemul ei de predare, ci și convingerea că jocul este o parte integrantă a învățării. Ea credea că, copiilor ar trebui să li se acorde libertate în timp ce se joacă, pentru a-și dezvolta creativitatea și coordonarea.

Rudolf Steiner a fost un filozof care a creat metoda de educație Waldorf pentru educația timpurie a copiilor. Această metodă se bazează pe ideea că procesul de învățare ar trebui să fie cât mai natural posibil și că, copiii învață cel mai bine prin joacă și autodescoperire. Această abordare a contribuit la formarea bazei educației Waldorf, care consideră că copiii învață cel mai bine atunci când se joacă cu jucăriile educaționale.

Baza metodelor

Educația Montessori presupune învățarea prin stimulare senzorială a copiilor. Această metodă încurajează descoperirea și interactivitatea, oferind jucării sau materiale educative interesante pentru ca copiii să învețe singuri. Materialele sunt prezentate într-un mod care facilitează înțelegerea copiilor.

De exemplu, cuburile din lemn Montessori sunt folosite pentru a-i învăța pe copii despre matematică prin imagini vizuale. Un copil poate vedea imediat câte cuburi sunt necesare pentru un turn sau cum pot fi configurate în funcție de numărul de coloane și rânduri.

Pe de altă parte, materialele educaționale Waldorf oferă jucării care îi învață pe copii imitând acțiuni cotidiene, din viața de zi cu zi. Scopul este de a motiva copiii să învețe despre cum funcționează lucrurile și să se familiarizeze cu idei noi. De exemplu, un copil va avea un ceas de jucărie care îl ajută să înțeleagă conceptul de timp, putând vedea în același timp cum funcționează în viața reală.

Învățarea prin joc

Filosofia Montessori este construită pe principiul că, un copil va fi dispus să învețe doar atunci când se află într-o stare relaxată și confortabilă. Pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de învățare, materialele Montessori ar trebui să fie prezentate într-un mod care să fie atractiv pentru ei. De asemenea, trebuie folosite într-un mediu adecvat în care copilul să se poată concentra fără distragerea atenției.

Pe de altă parte, educația Waldorf  îi învață pe elevi să gândească pentru ei înșiși, punând accent atât pe dezvoltarea socială, cât și pe cea emoțională. În școlile Waldorf, copiii învață cum să se exprime prin activități creative, cum ar fi meșteșuguri și lecții de muzică.

Jucării și materiale educaționale

Materialele educaționale și jucăriile Montessori sunt în general realizate din materiale naturale durabile, într-o varietate de forme și dimensiuni: lemn, ceramică, sfoară, metal, hârtie. Câteva exemple includ puzzle-uri cu butoane, vagoane, încuietori și chei, bile de diferite dimensiuni, margele pe fire și lut.

Când vine vorba dejucării și materiale educaționale, Waldorf este mai mult despre jucării educaționale care imită activitatea cotidiană. Câteva exemple dintre acestea includ păpuși pentru jocuri de rol, cuburi cu literele alfabetului, ceasuri de jucărie, bucătării de copii, veselă sau bancuri de lucru cu scule din lemn astfel încât copiii să poată să imite diverse activități ale adulților in joacă.

Concluzii

Ideea din spatele ambelor metode de predare este că  jocul trebui să fie distractiv pentru copii. Acesta este cu siguranță factorul comun al celor două filozofii în materie de învățare prin joc. În timp ce materialele Montessori pot fi făcute din materiale naturale, ele sunt, de asemenea, atractive pentru copii și vin într-o varietate de forme și culori. Jucăriile educaționale Waldorf seamănă cu obiectele din viața reală, astfel încât să îi ajute pe copii să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Scopul celor două metode este de a face din învățare o experiență plăcută pentru copii.

Deși materialele sunt diferite, atât educația Montessori, cât și cea Waldorf consideră că învățarea ar trebui să fie interactivă. Cele două metode încurajează copiii să se joace în timp ce își dezvoltă creativitatea și coordonarea.  De asemenea,împărtășesc oarecum aceeași abordare a învățării. Ambele cred că, jucându-se, copiii vor putea descoperi lucruri noi despre viață și vor putea învăța informații care nu sunt predate în școli.

Înainte de a cumpăra jucării educaționale pentru copilul dumneavoastră, este important să înțelegeți de ce are nevoie. Rețineți că, indiferent dacă alegeți educația Montessori sau Waldorf, aceasta ar trebui să fie o experiență de învățare pozitivă pentru copil, iar jucăriile sunt făcute în priml rând cu scop distractiv si apoi educativ.

Share

Citește articole similare