Jucăriile din lemn sunt probabil primele jucării ale copiilor din cele mai vechi timpuri. Crengile și bețele, alături de pietre, au fost primele jucării ale copiilor preistorici. Un arc, o praștie, o barcă scobită  sau un ciot ce seamănă cu un animal sunt cele mai simple jucării pe care un copil le poate inventa din câteva bucăți de lemn.

Fascinația lemnului a fost întotdeauna aparte pentru oameni fiind legătura noastră cu natura, cu mediul înconjurător, cu spațiul în care ne-am născut și în care trăim. Chiar daca urbanizarea ne-a depărtat de natură, legatura a rămas încă puternică și chemarea o simțim în ființa noastră umană.

Jucăriile din lemn sunt importante pentru copii, pentru jocul ca instrument educațional și pentru conectarea acestora cu mediul natural.

Dintre marii producători de jucarii din lemn cu experiență, putem menționa  Haba, Viga, Small Fooot si Tender Leaf  toate aceste branduri fiind distribuite de Mara and Tom.

Jucarii din lemn pentru fiecare vârstă

Jucăriile pentru copii sunt create în ani de cercetare și incercări de către marii producători, astfel încât ele să îndeplinească cerințele educaționale și emoționale pentru fiecare vârstă.

Jucării din lemn pentru bebeluși

Jucăriile pentru cei mai mici copii, bebelușii sunt simple, în culori vii și scot sunete delicate care să atragă atenția celor mici și să îi ajute să descopere pentru prima dată lumea înconjuratoare dar și propriul corp, mânutele, degetele, picioarele.

 

La această vârstă copiii trag și împing jucăriile, le bagă în gură, le mușcă și prin urmare jucăriile trebuie să reziste unui ”tratament special”. Din acest motiv jucăriile din lemn trebuie să fie de calitate, din materiale durabile dar și ecologice, mai ales vopselurile, pentru a nu pune în pericol siguranța celor mici.

Pentru bebelușii ceva mai mari de peste 6 luni, jucăriile din lemn trebuie să aibă alte caracteristici. La această vârstă copii vor jucării pe care să le foloseacă în miscările pe care le-au descoperit deja, motricitatea grosieră, coordonarea ochi – mână și jucării ce scot sunete. De asemenea, recunoașterea formelor și culorilor începe tot la această vârstă, 6 -12 luni, și este foarte importantă.

Jucării din lemn pentru bebeluși de la 1 la 2 ani

Aici gama de jucarii din lemn se diversifică, jucăriile sunt mai complexe – puzzleuri simple cu figurine ce trebuiesc formate, jucării de împins și tras pe afară dar și la interior. Cutii senzoriale cu care cei mici vor descoperi diverse texturi și își vor exersa și mai mult motricitatea fină și coordonarea.

 

Copiii doresc acum să se miște să își exerseze mersul, echilibrul, să descopere mediul înconjurător și să își dovedească că pot face lucruri extraordinare. Totodată ei descoperă diverse mecanisme simple, mișcări compuse care le solicită atenția și coordonarea.

Mai multe jucării pentru bebeluși și nu doar din lemn găsiți aici sau puteți citi și articolul despre cum să alegeți jucăriile pentru bebeluși

Jucării din lemn pentru  copii de 2-4 ani

Jucăriile la această vârstă încep să aibă un caracter educativ, fără a priva copiii de distracția și plăcerea jocului. Cuburile din lemn, seturile de construit , jocurile educative de asociere, de învățat operații simple sau ceasul sunt potrivite vârstei.

Băieții adoră la acestă vârstă să construiască orașe și trasee pentru mașinuțe. Să se joace în propriile scenarii cu mașinuțe de poliție sau pompieri. Jocurile de rol, uneltele de meșterit dar și căsuța pentru păpuși sunt de asemenea jucării cu care copiii  de 2-4 ani tind să se joace.

Jucăriile Montessori care sunt realizate în mare parte din lemn, sunt create pe principiile educației cu același nume. Sistemul Montessori și-a dovedit eficiența și este recunoscut pentru beneficiile educaționale aduse copiilor mai ales în perioada de educație timpurie ce include și grupa de vârstă 2-4 ani. Citește mai mult despre Jucarii Montessori și jucarii Waldorf

Jucării din lemn pentru 4-6 ani

De la această vârstă copii învață prin joc mult mai mult, pregătindu-se încet pentru școală. Dar totuși joaca rămâne joacă și nevoia de joc este în continuare pregnantă. Copiii vor acum să se joace cu prietenii să coopereze, să construiască împreună dar și să se întreacă în mici competiții. Nevoia de socializare prin joc este la această vârstă evidentă.

 

Cum să alegem jucării din lemn

Vom enumera în continuare câteva reguli simple sau criterii după care ar trebui să vă ghidati atunci când alegeți să cumpărați jucarii din lemn.

Potrivită vârstei

O jucărie fie că e din lemn sau orice alt material trebuie să fie potrivită vârstei copilului. Producătorii de jucării fac permanent studii pentru ca jucăriile pe care le creează să ajute copilul să se dezvolte, să îi îmbunătățească abilitățile și aptitudinile specifice vârstei. Pe de altă parte trebuie să știți că copiii, cu fiecare generație, evoluează și la fel și nevoile lor, dar anumite etape din dezvoltarea umană sunt vitale pentru dezvoltarea copiilor, atât fizică, dar și emoțională.

Așadar când alegeți o jucărie pentru copilul dvs. mergeți pe mâna specialiștilor, educatori , psihologi sau producători de jucării. Fie că e vorba de o jucărie din lemn, plastic sau cauciuc.

Contactul cu materiale naturale

Copii au nevoie să descopere mediul încojurător exact așa cum este, iar plasticul nu îi ajută în această direcție. Experința atingerii suprafețelor din lemn este una naturală cu care omul este obișnuit încă de la apariția sa, chiar dacă acum jucăriile sunt mult mai finisate. Copii au nevoie să învețe duritatea, asperițățile, greutatea obiectelor din lemn, ca parte din procesul lor de învățare și evoluție.

Jucăriile din lemn, după cum spuneam foarte folosite în educația Montessori ajută copilul să învețe despre natură, mediu înconjurător, în mod natural, prin propria experiență prin auto-educație.

Jucăriile din lemn sunt jucării sigure

Siguranța copiilor este unul din criteriile cele mai importante în alegerea unei jucării. Jucăriile din lemn, mai ales cele de la producători de marcă sunt jucării foarte sigure pentru cei mici. Spre deosebire de jucăriile din plastic, acestea în general nu se rup atât de ușor și nu se crapă în bucăți mici ce ar putea răni copilul în timpul jocului.  O garanție în plus a siguranței este dată de producător. Alegeți întotdeauna jucării de la producători de prestigiu, care au experiență de câteva zeci sau chiar sute de ani în producerea de jucării din lemn. O jucărie din lemn a cărui producător este necunoscut este un risc pe care vi-l asumați ca părinte.

Jucăriile din lemn sunt ecologice

Lemnul, material provenit din natură, ce suferă cele mai puține prelucrări este de departe cel mai ecologic material ce ar putea fi folosit la producerea jucăriilor. Dacă vă interesează să pastrați un mediu curat pe care să îl lăsăm moștenire copiilor noștri, atunci alegerea jucăriilor din lemn este cea potrivită. Mai mult decât atât, în cazul în care o jucărie se strică dincolo de punctul în care ar mai putea fi reparată, lemnul este un material biodegradabil, așadar nu vă faceți griji că va polua mediul.

Jucării din lemn – o investiție bună

Jucăriile din lemn sunt dovedite ca fiind mai tranicice în comparație cu alte materiale. Durata lor de viață este dublă daca nu chiar triplă față de a jucăriilor din plastic sau cauciuc – se știe că, cauciucul îmbătrânește în timp și se macină. Așadar raportat la durata de viață o jucărie din lemn este o adevărată afacere. Chiar dacă copilul dvs. crește și nu mai e la vârsta la care să fie interesat de ea oricum se joacă câtiva ani buni cu ea și apoi o puteți vinde sau dona, pentru a face un alt copil fericit.

Oricum, chiar dacă prețul inițial vi se va părea mare, să știți că o jucărie din lemn este trainică, iar copilul dvs nu are nevoie  de 100 de jucării ca să fie fericit ci doar de jucăriile potrivite.

Ce îi place copilului

Un aspect pe care de multe ori îl scăpăm din vedere ca părinți , atunci când cumpărăm jucării pentru copiii noștri este părerea copilului. Trebuie să avem în vedere ce îi place copilului pentru că o jucărie este menită în primul rând să îi placă copilului, să îl împlinească și să îl facă fericit. Copilul este o personalitate în formare, iar această personalitate se șlefuiește și cu deciziile noastre.

Ascultați așadar părerea copilului, studiați modul în care se joacă, jucăriile preferate și modurile de joc preferate.

Jucăriile din lemn sunt fascinante, indiferent că sunt zornăitoare de bebeluși, un puzzle simplu din cuburi, un trusă de scule sau un set de construcții din lemn. Toate acestea oferă copiilor o experiență unică tactilă și emoțională pe care niciun alt material nu o poate oferi. Așadar, când vreți să cumpărați o jucărie nouă copilului dvs. luați în considerare  și alte jucării din lemn.

Share

Citește articole similare