Jucăriile educative sau educaționale (uneori numite „jucării instructive”)  sunt obiecte de joacă, în general concepute pentru copii, despre care se așteaptă să stimuleze învățarea. Ele sunt adesea destinate să îndeplinească un scop educațional, cum ar fi ajutarea unui copil să dezvolte o anumită abilitate sau învățarea unui copil despre un anumit subiect. De multe ori simplifică, miniaturizează sau modelează activități și obiecte folosite de adulți. (sursa)

Jucăriile educative sau educaționale sunt diferite de celelalte jucării prin simplul fapt ele sunt gândite cu un scop educațional, iar în procesul de joacă, copilul se educă, mai exact se auto-educă – un principiu larg răspândit la jucăriile Montessori, de exemplu.

Ce sunt jucăriile educative?

Jucăriile educative, educaționale (denumite și „jucării instructive”) sunt obiecte de joc, în general concepute pentru copii, care urmăresc un scop educațional despre care se așteaptă să stimuleze învățarea. Ele sunt adesea destinate să îndeplinească un scop educațional, cum ar fi ajutarea unui copil să dezvolte o anumită abilitate sau învățarea unui copil despre un anumit subiect, obiect sau fenomen.

Așadar jucăriile ce nu stimulează procesul de învățare sau care nu ajută copilul să deprindă nicio abilitate nouă sau să își dezvolte una deja existentă nu sunt considerate jucării educative. Acestea din urmă au un rol pur distractiv, recreativ.

Beneficiile jucăriilor și jocurilor educative

Cercetările arată că învățarea prin joc este o parte importantă a dezvoltării copilului.  Asigurarea copilului unui timp de joacă generos este un mare beneficiu pentru familie, pentru că le permite copiilor  să elibereze o energie suplimentară, dar și să se dezvolte cognitiv, motoric sau emoțional în acelați timp. De exemplu, un copil începe să afle cine este prin joc, chiar și de la cele mai mici vârste. Încă de la începutul dezvoltării, mintea unui copil se extinde doar observând  mediul său – casa  dar și luând în considerare mediul înconjurător – grădina, parcul, strada.

Folosirea jucăriilor educative îi poate ajuta pe copii să învețe multe abilități diferite de care vor avea nevoie în viață, cum ar fi:

  • Rezolvarea problemelor și învățarea cauzei și efectului
  • Învăță cum să te joci cu ceilalți prin compromis, rezolvarea conflictelor și partajarea
  • Dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere
  • Stimularea creativității și a imaginației
  • Descoperirea independenței și stimei de sine pozitivă

Copiii pot începe să beneficieze de jucării educaționale încă de la  vâsta de o lună. Iată câteva idei grozave pentru jucării educaționale și o explicație a beneficiilor acestora.

Jucării educative pentru copii de la 1 lună până la 1 an

La  această vârstă fragedă, jocul senzorial ajută la stimularea simțurilor copilului, simțuri ce îl vor ajuta să descopere mediul înconjurător.

Jucăriile zornăitoare, suzetele și cutiile senzoriale pentru copii sunt primele jucării pentru copii, deoarece se concentrează pe jocul senzorial prin sunet, vedere și atingere. Pe măsură ce copilul dvs. continuă să crească și să dezvolte coordonarea mână-ochi. Părinții pot începe să introducă jucării care să încurajeze mai multe interacțiuni, cum ar fi jucăriile mobile, care vor continua să inspire simțurile vizuale și auditive cu lumini intermitente și sunete diferite.

 

Pe măsură ce copilul dvs. devine mai activ, vă sugerăm să introduceți jucării pentru dezvoltarea rezolvării problemelor, cum ar fi  cuburile de stivuit sau construit și puzzlurile simple 4-6 piese. Aceste jucării îi vor ajuta pe copii să treacă prin conflicte și să se familiarizeze cu cauza și efectul, cum ar fi „Dacă fac asta, se va întâmpla asta”. De asemenea, își vor crește încrederea după ce vor fi în măsură să-și dea seama cum funcționează o jucărie după încercare, eroare și îndrumare.

 

 

Alte jucării ideale de introdus  după ce copilul începe să meargă ar fi cele care promovează mișcarea, cum ar fi jucăriile de împins sau de tras cu sfoară. Aceste tipuri de jucării îi fac pe copii entuziasmați și dorind să se deplaseze prin utilizarea luminilor sau a sunetelor.

 

Jucării educative pentru copii de 1-2 ani

Pe măsură ce copilul dvs. atinge vârsta de un an sau mai mult, în curând va deveni foarte mobil. Mașinile de împins, jucăriile și mersul pe jos sunt perfecte pentru a preda echilibrul și coordonarea și vor spori curiozitatea copilului cu noua lor  abilitate de a se mișca. Pe măsură ce copilul dvs. începe să învețe să meargă, puteți include și jocuri de învățare numărându-le pașii care îi vor ajuta să se familiarizeze cu termenii și semnificația, chiar dacă nu înțeleg prea bine la această vârstă.

Mecanismele ceva mai complexe îi ajută la această vârstă să observe fenomene cauză efect. Deși nu le înțeleg încă pe deplin îi fascinează și le stârnește curiozitatea. Jucăriile  motricitate sunt acum cele mai indicate, deaorece, cei mici își descoperă noi abilități și aptitudini fizice.

 

 

Seturile de joacă tematice sunt jucării educative ideale de introdus între 12-18 luni, deoarece vor ajuta la dezvoltarea abilităților de recunoaștere a copilului. De exemplu, dacă aveți un set de jocuri tematic care implică animale, exersați ce sunet scoate fiecare animal. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la dezvoltarea limbajului prin consolidarea recunoasterii de culori și forme.

 

 

Jucăriile de călărie continuă să provoace creativitate și imaginație, dar, de asemenea, vor ajuta la perfecționarea abilităților lor de coordonare și echilibru.

Când își folosesc jucăriile de călătorie, organizează ocoliri și căi care să-i împingă să rezolve problemele și să urmeze instrucțiunile. De asemenea, puteți juca roluri cu ei spunându-le că vor vizita un membru al familiei sau vor face o excursie.

Jucării educative pentru copii de 2-4 ani

Pe măsură ce copiii tăi devin puțin mai mari și iar toleranța lor la rabdare crește, poți introduce și jocuri sau jucării care se pot juca în mai multe persoane. Aceste jocuri pot antrena toleranța la frustrare, dacă vorbim despre jocuri cu reguli, dar în același timp creste puterea de atenție și concentrarea.

 

Joc de Sortare de forme din lemn, Haba

Evaluat la 0 din 5
89.00 lei

Joc Mica Cooperare Djeco

Evaluat la 0 din 5
102.00