Jucăriile educative sau educaționale (uneori numite „jucării instructive”)  sunt obiecte de joacă, în general concepute pentru copii, despre care se așteaptă să stimuleze învățarea. Ele sunt adesea destinate să îndeplinească un scop educațional, cum ar fi ajutarea unui copil să dezvolte o anumită abilitate sau învățarea unui copil despre un anumit subiect. De multe ori simplifică, miniaturizează sau modelează activități și obiecte folosite de adulți. (sursa)

Jucăriile educative sau educaționale sunt diferite de celelalte jucării prin simplul fapt ele sunt gândite cu un scop educațional, iar în procesul de joacă, copilul se educă, mai exact se auto-educă – un principiu larg răspândit la jucăriile Montessori, de exemplu.

Ce sunt jucăriile educative?

Jucăriile educative, educaționale (denumite și „jucării instructive”) sunt obiecte de joc, în general concepute pentru copii, care urmăresc un scop educațional despre care se așteaptă să stimuleze învățarea. Ele sunt adesea destinate să îndeplinească un scop educațional, cum ar fi ajutarea unui copil să dezvolte o anumită abilitate sau învățarea unui copil despre un anumit subiect, obiect sau fenomen.

Așadar jucăriile ce nu stimulează procesul de învățare sau care nu ajută copilul să deprindă nicio abilitate nouă sau să își dezvolte una deja existentă nu sunt considerate jucării educative. Acestea din urmă au un rol pur distractiv, recreativ.

Beneficiile jucăriilor și jocurilor educative

Cercetările arată că învățarea prin joc este o parte importantă a dezvoltării copilului.  Asigurarea copilului unui timp de joacă generos este un mare beneficiu pentru familie, pentru că le permite copiilor  să elibereze o energie suplimentară, dar și să se dezvolte cognitiv, motoric sau emoțional în acelați timp. De exemplu, un copil începe să afle cine este prin joc, chiar și de la cele mai mici vârste. Încă de la începutul dezvoltării, mintea unui copil se extinde doar observând  mediul său – casa  dar și luând în considerare mediul înconjurător – grădina, parcul, strada.

Folosirea jucăriilor educative îi poate ajuta pe copii să învețe multe abilități diferite de care vor avea nevoie în viață, cum ar fi:

  • Rezolvarea problemelor și învățarea cauzei și efectului
  • Învăță cum să te joci cu ceilalți prin compromis, rezolvarea conflictelor și partajarea
  • Dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere
  • Stimularea creativității și a imaginației
  • Descoperirea independenței și stimei de sine pozitivă

Copiii pot începe să beneficieze de jucării educaționale încă de la  vâsta de o lună. Iată câteva idei grozave pentru jucării educaționale și o explicație a beneficiilor acestora.

Jucării educative pentru copii de la 1 lună până la 1 an

La  această vârstă fragedă, jocul senzorial ajută la stimularea simțurilor copilului, simțuri ce îl vor ajuta să descopere mediul înconjurător.

Jucăriile zornăitoare, suzetele și cutiile senzoriale pentru copii sunt primele jucării pentru copii, deoarece se concentrează pe jocul senzorial prin sunet, vedere și atingere. Pe măsură ce copilul dvs. continuă să crească și să dezvolte coordonarea mână-ochi. Părinții pot începe să introducă jucării care să încurajeze mai multe interacțiuni, cum ar fi jucăriile mobile, care vor continua să inspire simțurile vizuale și auditive cu lumini intermitente și sunete diferite.

 

Pe măsură ce copilul dvs. devine mai activ, vă sugerăm să introduceți jucării pentru dezvoltarea rezolvării problemelor, cum ar fi  cuburile de stivuit sau construit și puzzlurile simple 4-6 piese. Aceste jucării îi vor ajuta pe copii să treacă prin conflicte și să se familiarizeze cu cauza și efectul, cum ar fi „Dacă fac asta, se va întâmpla asta”. De asemenea, își vor crește încrederea după ce vor fi în măsură să-și dea seama cum funcționează o jucărie după încercare, eroare și îndrumare.

 

 

Alte jucării ideale de introdus  după ce copilul începe să meargă ar fi cele care promovează mișcarea, cum ar fi jucăriile de împins sau de tras cu sfoară. Aceste tipuri de jucării îi fac pe copii entuziasmați și dorind să se deplaseze prin utilizarea luminilor sau a sunetelor.

 

Jucării educative pentru copii de 1-2 ani

Pe măsură ce copilul dvs. atinge vârsta de un an sau mai mult, în curând va deveni foarte mobil. Mașinile de împins, jucăriile și mersul pe jos sunt perfecte pentru a preda echilibrul și coordonarea și vor spori curiozitatea copilului cu noua lor  abilitate de a se mișca. Pe măsură ce copilul dvs. începe să învețe să meargă, puteți include și jocuri de învățare numărându-le pașii care îi vor ajuta să se familiarizeze cu termenii și semnificația, chiar dacă nu înțeleg prea bine la această vârstă.

Mecanismele ceva mai complexe îi ajută la această vârstă să observe fenomene cauză efect. Deși nu le înțeleg încă pe deplin îi fascinează și le stârnește curiozitatea. Jucăriile  motricitate sunt acum cele mai indicate, deaorece, cei mici își descoperă noi abilități și aptitudini fizice.

 

 

Seturile de joacă tematice sunt jucării educative ideale de introdus între 12-18 luni, deoarece vor ajuta la dezvoltarea abilităților de recunoaștere a copilului. De exemplu, dacă aveți un set de jocuri tematic care implică animale, exersați ce sunet scoate fiecare animal. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la dezvoltarea limbajului prin consolidarea recunoasterii de culori și forme.

 

 

Jucăriile de călărie continuă să provoace creativitate și imaginație, dar, de asemenea, vor ajuta la perfecționarea abilităților lor de coordonare și echilibru.

Când își folosesc jucăriile de călătorie, organizează ocoliri și căi care să-i împingă să rezolve problemele și să urmeze instrucțiunile. De asemenea, puteți juca roluri cu ei spunându-le că vor vizita un membru al familiei sau vor face o excursie.

Jucării educative pentru copii de 2-4 ani

Pe măsură ce copiii tăi devin puțin mai mari și iar toleranța lor la rabdare crește, poți introduce și jocuri sau jucării care se pot juca în mai multe persoane. Aceste jocuri pot antrena toleranța la frustrare, dacă vorbim despre jocuri cu reguli, dar în același timp creste puterea de atenție și concentrarea.

 

 

Jocurile de logică cu provocări sunt deja interesante după vârsta de 2 ani – 2 ani și jumătate și mai ales dacă aceste jocuri de inteligență și logică capătă forme captivante legate de basmele și poveștile pe care deja le știu sua le aud seara înainte de culcare. Acest tip de jocuri le dezvoltă copiilor capacitatea de a rezolva probleme, de a gândi logic și a  anticipa efectul acțiunilor lor.

 

 

Aceasta este, de asemenea, o vârstă excelentă pentru a introduce jucării care încorporează dezvoltarea abilităților cognitive. Nisipul kinetic este o mare activitate senzorială care îi ajută pe copii să practice scrisul formând forme sau litere în nisip. Ei pot practica desenul sau scrierea numelor lor. Prezența copilului dvs. în fața unui șevalet vă poate ajuta să dezvoltați copilului abilități motrice, coordonare ochi-mână,  permițându-i să exerseze cum să țină creta, o pensulă, carioca sau al obiect de scris.

Jucării educative pentru copii de 4-6 ani

La acestă vârstă alegerea jucăriilor educative pentru copii devine un proces ceva mai complex, proces în care trebuie implicat și copilul. Trebuie să țineți cont de faptul că, fiecare copil e unic și în funcție de experiența personală și de înzestrările naturale dezvoltă un set de abilități și aptitudini unic.

Jucăriile educative pentru copii de 4 -6 ani sunt considerate cele care îi pregătesc pe cei mici pentru școală. le antrenează aptitudinile  și abilitățile de care vor avea nevoie pentru a face față noii provocări – școala.

Dacă vreți să vă pregătiți copilul pentru viitor, să îl ajutați să își descopere și dezvolte aptitudinile tehnice, atunci  educația STEM este cea mai potrivită. Educația STEM se poate realiza cel mai ușor la această vârstă prin jucăriile STEM. Citiți mai mult despre aceste jucării STEM

Jucării și Jocuri STEM

 

La vârstă de 4-6 ani copii trebuie încurajați să se joace pe afară să observe natura și mediul înconjurător. Observare îi face să își pună întrebări și astfel să încerce să afle răspunsuri – un mod simplu și direct de a învăța lucruri noi despre lumea în care trăim.

Joaca pe afară clădește copiilor încrederea proprie și îi ajută să depășească frica de necunoscut stimulându-le în același timp curiozitatea și nevoia de a explora. Jocul în aer liber are peste toate avantajele enumerate mai sus unul extrem de important, jocul în exterior dezvoltă copiilor abilitățile fizice, le tonifică mușchii pregătind astfel organismul pentru provocări fizice mai complexe ce vor urma odată cu vârsta.

Jucării educative de exterior

 

 

Jocurile de cooperare sau competiție în care interacțiunea socială cu alți copii este o componentă principală sunt foart potrivite la acestă vârstă. Jocurile de societate sau de masă jucate în  familie sau cu prietenii îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile sociale, să relaționeze cu diverse persoane, să respecte regulile unui joc și să gestioneze eșecul.

Jocuri educative de societate

 

Există nenumărate jocuri de societate ce pot fi jucate alături de prieteni, important este să alegeți acele jocuri potrivite vârstei și abilităților pe care copii le au.

 

Jucării educative pentru copii de 6-8 ani

 

Acum lucrurile devin cu adevărat complicate. Decizia nu mai aparține părinților decât într-o proporție mică 25-30 % dar aceasta poate fi influențată. Cu tact și răbdare copilul poate fi introdus în diverse jocuri și activități ce il educă, ce îi antrenează diferite abilități și aptitudini.

Jocuri educative logice ce îi provoacă pe copii să rezolve probleme mai complexe de logică , le dezvoltă orientarea și vederea în spațiu, jocuri matematice și de inteligență.

 

Jocuri educative de construit

Jocuri si seturi ce presupune constructia de structuri precum vehicule, avioane, nave spatiale, cladiri. Jucarii STEM ce dezvolta abilitati precum, vederea 3D, motricitate, intelegerea fenomenelor cauza efect, functionarea mecanismelor.

 

 Experimente

Jocuri experimente pentru copii, diverse fenomene fizice si chimice ce pot fi reproduse in siguranța acasa. Copiii învața astfel cum se fabrica diverse obiecte si substante

Jucarii educative pentru copii peste 8 ani

Jucariile educative pentru copii peste 8 ani sunt jucarii smart, care îi provoaca pe copii sa gândeasca, sa ia decizii si sa vada consecințele deciziilor pe care le iau. Jocuri logice sau jocuri de vocabular de jucat in familie sau cu prietenii ce presupun dialog si socializare cu ceilalți.

 

La aceasta vârsta copii ar trebui sa aiba noțiuni de programare și să știe să folosească instructiunile unui limbaj simplu de programare pentru a crea acțiuni complexe. Jocuri ce implica electricitate, sau forța gravitației, magneți sau forțe hidraulice sunt acum interesante pentru copii pentru că îi introduc in lumea fenomenelor fizice și chimice.

Jucării educative  – Concluzii

Jucăriile educative sunt o gamă aparte de jucării ce au un rol important în dezvoltarea și pregătirea mentală, emoțională și fizică a copiilor. De la simple jocuri de sortare și stivuire la jucării Montessori și jucari STEM fiecare tip de jucărie sau joc educațional este gândit să îmbunătățească abilitățile și aptitudinile copilului la o anumită vârstă.

Așadar, alegeți jucăriile educative în funcție de vârstă, probabil cel mai important criteriu in procesul decizional de cumpărare.

Aveți în vedere abilitățile și aptitudinile specifice fiecărui copil. Chiar dacă o jucărie este potrivită vârstei copilului ea poate să reprezinte o provocare pentru cel mic, deaorece acesta nu și-a dezvoltat încă abilitățile necesare.

Nu uitați, fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său, în funcție de mai mulți factori: bagajul genetic, mediul familial, experiențele personal, interacțiunile cu mediul înconjurător.

Nu forțați copilul să se joace cu o anumită jucărie aleasă de voi doar pentru că este potrivită vârstei. Dacă, cel mic nu descoperă bucuria jocului, scopul jucăriilor educative nu poate fi atins. Există de asemenea riscul să creați frustrări și complexe de inferioritate copilului.

Dincolo de rolul educațional jucăriile sunt făcute pentru joc și distracție. Vezi mai multe jucării educative

Citește articole similare