Să stea închisi în casă este dificil pentru copiii,  deși generatiile noi ar prefera tabletele si telefoanele in locul activitatilor in aer liber. Totusi in aceasta decizie parintii trebuie sa aiba un rol hotărâtor și să îi determine pe copii să iasă mai des afară prin puterea exemplului si participarea la activitati in aer liber alaturi de cei mici.

De aceea am alcătuit o listă incredibilă de 20 de activități distractive în aer liber pentru copii care încurajează mișcarea, gândirea creativă, rezolvarea problemelor, coordonarea și multe altele!

Activități creative în aer liber, pentru copii

Chiar dacă sunt afară, copii își pot exersa creativitatea în mod spontan imbinând diverse activităti de motricitate cu spiritul cretiv si pasiunile artisitice

Desene cu cretă pe asfalt

Desene pe asfalt cu creta colorata

Probabil cea mai simplă și la îndemână activitatea în aer liber din zona urbană. Necesita doar o cutie de cretă colorată si o bucată de asfalt curată. Pentru a stimula creativitatea copiilor părintii pot desena alături de copii și pot propune teme acestora pentru a le stimula imaginația.

Fie că sunt personaje fantastice, flori, animale sau masini si avioane sau trenuri copiilor le place sa deseneze si regula pentru desenatul cu creta, afara, este: cu cât mai mare cu atât mai spectaculos.

Necesar: cutie de creta colorata,  suprafata de asfalt curat

Abilitati si aptitudini dezvoltate: creativitate, motricitate fina. imaginatie

Activitate pentru unul sau mai multi copii

Vârsta recomandată: copii de la 3 la 9 ani

Pictura cu apă colorată

Din acelasi registru creativ ca si desenul cu creta pictura cu apă colorată este o activitatea artisitica , creativa ce stimuleaza imaginatia celor mici. Acest tip de activitate poate fi realizat în diverse moduri si cu diverse obiecte. Umpleti pistolul cu apa cu apa colorata, cu goașe sau colorant alimentar si lasti creativitatea copilului sa isi arate forța.

Necesar: pistol cu apă, apă colorată, tablou sau pânză albă

Abilitati si aptitudini dezvoltate: creativitate, motricitate fina, imaginatie

Activitate pentru unul sau mai multi copii

Vârsta recomandată: copii de la 3 la 10 ani

Pictura pe pietre

Dacă sunteți cu copiii  intr-o zona verde în care se gasesc usor pietre cum ar fi parc sau in gradina sau la munte, pietre plate sau cu forme fine regulate . O idee creativă de activitate artistica pentru copii este pictura pe pietre. Copii pot faec colectii ale creatiilor lor ca amintiri dintr-o vacanta de vara de neuitat.

pictura pe pietre

Sursa foto: RICKY MACWILLIAMS

Copii de vârste mai mici pot exersa pictura cu mâna cu culori speciale

Necesar: pensule de diverse marimi, culori pe baza de apa sau ulei, goase, pietre in forme interesante

Abilitati si aptitudini dezvoltate: creativitate, motricitate fina, imaginatie

Activitate pentru unul sau mai multi copii

Vârsta recomandată: copii de la 3 la 12 ani

Baghete magice

Ce copil nu își doreste o baghetea magica, ca a vrajitorului din Oz cuc are sa poate face toate minunile pe care si le inchipui? Acum cu oi activitate creativa simpla copii își pot crea propriile baghete magice. E nevoie doar de rcateva ramurele și ață în diverse culori. Daca se gasesc si cateva pene sau flori ce pot fi vopsite cu atât mai bine.

Necesar: ață colorată, ramuri uscate, pene sau flori

Abilitati si aptitudini dezvoltate: creativitate, motricitate fina, imaginatie

Activitate pentru unul sau mai multi copii

Vârsta recomandată: copii de la 3 la 12 ani

Activitati de tip vânatoare de comori în aer liber

Una din cele mai îndrăgite activități în aer liber pentru copii ce poate fi adaptata și ca activitate de interior atunci când vremea nu ne permite să stăm în casa este vânătoarea de comori. Aceasta activitate poate lua mai multe forme și poate fi creată de către parinți în gradina sau în curte la diverse niveluri de dificultate în funcție de vârstă copiilor.

Vânătoarea de comori presupune ascunderea unor indicii, bilete cu urmatorul indiciu în locuri diferite care în final duc la o comoara (recompensa). Este un joc ideal in aer liber de ziua unui copil pentru a rezolva puzzleul si a-si găsi cadoul, sau pur si simplu intr-o zi de weekend petrecuta in curte.

O varianta a jocului poate fi ca indiciile sa sa duca la numere ce fac parte dintr-o combinatie secreta. O cutie cu cifru poate fi folosita de la jocul Gaseste codul! de la Haba

Pentru copii de varste mai mici jocul poate fi simplificat astfel: se alege o culoare iar copii trebuie să caute într-o perioda limitat de timp și un spațiu stabilit obiecte din natura ce corespund culorii alese.

Zmee, avione și barcuțe

Ce e mai intersant decât să urmărești un zmeu pe cer,  o barcuta creată de tine pe lacul din parc, sau o sesiune de  zbor cu avioane din hârtie. Toate aceste vehicule îi ajuta pe copii sa viseze, sa fie creativi si sa observe natura.

O activitate ce este ideal de facut impreuna cu parintii sau prietenii ce e si distractiva si in acelasi tim p antreneaza spiritul de observatie al copiilor: sa vada cu bate vantul sau cum poarta curentii de apa o barcuta pe rau .

Activitati de aruncat la țintă

Hai sa ne luam la intrecere astazi. Jocurile de aruncat la țintă sunt un motiv bun de petrecut o zi afara in aer liber si o activitate ideala in familie sau cu prietenii. Exista o sumedenie de solutii de jocuri de aruncat la tinta pe maraandtom.ro asa ca îți lăsăm mai jos câteva idei ce pot fi folosite cu succes intr-o zi insorita de vara.

Activitati în aer liber de cățărat

Deși sună periculos, spuneti-ne ce copil nu s-a cățărat intr-un copac sau pe o franghie sau o scara. Este activitatea numartul 1 cand ești afara înconjurat de copaci, așa că încercati să creați în gradină sau curte un mediu de cățărat sigur pentru copii.

Fie ca e vorba de scari din frangie, franghie cu suporti sau doar leagane simple pe toate le gasiti în magazinul nostru

Aceste activitati, dezvolta abilitati prercum: forta musculara, coordonarea, motricitatea grosiera, echilibrul dar si increderea în sine.

Activități în aer liber de sărit

Săritul e grozav fie ca e intr-un picior sau doua, este o activitate ce consuma energia copiilor, le antreneaza motricitatea fină si echilibrul la fel ca și forta musculară. Fie ca e coarda de sărit, elastic sau sotron, săritul este o activitate ce trebuie exersata de catre copii si stim cu toti ca le si place.

Sotron din sfoara, Hoops, cu 10 inele, BS Toys

Iata cateva jucarii de exterior ideale pentru copii sa isi exerseze sariturile

Explorări și expediții

Vara îndeamnă la exploarea naturii, așa că o scurta excursie in natura poate fi activitatea perfecta in aer liber. Dar ca orice exploratori profesionisti cei mici au nevoie de echipamente speciale. Iata mai jos cateva idei de  jucarii de exterior numai bune de luat in expeditie.

Sa culegi plante  sau flori sa faci colectie de gandaci interesanti sau sa  inveti sa aprinzi focul  este cat se poate de aventuros si interesant pentru copii.

E o întreagă natură salbatică acolo gata sa fie descoperita , asa ca haideti să ne echipam:

Activitati sportive pe roti

Fără a avea pretenția de a fi descoperit “roata” recomandarea noastra a celor de la MARA & TOM este sa praticati cat mai mult activitati ce implica jucarii pe roti: role, patine cu rotile, bicicleta,  trotineta sau bicicleta fara pedale

Este foarte important ca aceste activitati sa fie facute in grup, alaturi de prieteni sar si mai important impreuna cu parintii. In cazul acestor activitati propriul exemplu este foarte important.

Copii pe skateboard si tricicleta

O gama larga de jcuarii de exterior pe doua sau mai multe roti gasiti si in magazinul nostru in sectiunea jucarii de exterior trotinete si biciclete sau patine cu rotile si role

Activități cu mingea

Toate sporturile cu mingi sunt indicate pentru copii. Ele pun  in miscare muschii, asigura o mai buna coordonare ochi mana sau picior , o motricitate îmbunatățită. Fie ca e fotbal ,voley, baschet sau orice ce altscoprt ce ar implica o minge si cel putin doi jucatori este perfect pentru puțina mișcare în aer liber.

Pentru cei pasionați de fotbal setul cu minge si poarta este ideal pentru un antrenament de miuța.

Concluzii

Indiferent ce tip de activitati in aer liber alegi să practice copilul tau, cel mai importnat este sa fii alaturi de el. In parc, in curte sau gradina sau intr-o drumetie, activitatile in aer liber sunt un bun prilej de a petrece timp de calitate in familie, de a crea amintiri de neuitata, pe care copilul le va purta cu el intreaga viată. Activitatile in aer liber aduc o serie de beneficii pentru copii si sanatatea fizica si mentala a acestora: dezvoltarea aptitudinilor fizice si motorii, socializare, rezolvarea problemelor.

Share

Citește articole similare