Auzim tot mai des de Educatia STEM, de beneficiile acesteia dar stim oare ce este și cum se poate aplica copiilor. Care sunt efectele și beneficiile copiilor atunci când sunt expuși educației STEM.

Ce este educația STEM?

STEM este un acronim – Sience, Technology, Engineering, Math adica Stiință, Tehnologie, Inginerie si Matematică.

STEM este un curriculum bazat pe ideea de a educa tinerii în patru discipline specifice – știință, tehnologie, inginerie și matematică – într-o abordare interdisciplinară și aplicată. În loc să predea cele patru discipline ca subiecte separate și distincte, STEM le integrează într-o paradigmă de învățare coezivă bazată pe aplicații din lumea reală ale teoriilor matematice, fizice sau chimice.

Educatia STEM este in termen simpli un model educațional de învățare a științelor exacte: matematică, fizică , chimie într-un mod integrat cu aplicații  și exemple directe din natură sau viața reală.

Deși Statele Unite au fost în mod istoric un lider în aceste domenii, mai puțini studenți s-au concentrat recent pe aceste subiecte. Potrivit Departamentului Educației din SUA, doar 16% dintre elevii de liceu sunt interesați de o carieră STEM și și-au dovedit competența în matematică. În prezent, aproape 28% dintre elevii de liceu declară că sunt interesați de un domeniu legat de STEM, spune un site web al departamentului, dar 57% dintre acești studenți își vor pierde interesul până la absolvirea liceului. (sursa)

În Europa trendul este în aceea;i direcție din păcate.

Principiile educației STEM

Ca orice alt sistem educational, educația STEM se bazează pe câteva principii clare ce trebuiesc aplicate pentru a atinge obiectivele educaționele în formarea viitorilor adulți.

Să vedem, așadar, care sunt principiile educației STEM:

Calitate și rigurozitate

 • se aliniază și integrează conținutul cadrelor curriculare, inclusiv Cadrul de învățare pentru primii ani, domeniile curriculare ale științei, tehnologiilor (proiectare și tehnologii și tehnologii digitale) și matematică și învățământul secundar acreditat
 • completează predarea și evaluarea explicită a conținutului disciplinar și a ideilor cheie la disciplinele componente ale curriculei . Proiectarea și tehnologiile includ principii și sisteme de inginerie.

Relevanță și autenticitate

 • utilizează provocări și contexte autentice din lumea reală care necesită integrarea abordărilor disciplinare
 • oferă contexte de învățare aplicate care sunt relevante pentru cursant
 • creează oportunități de personalizare.

Capacitate și disponibiliate

 • folosește abordări pedagogice centrate pe elev, care permit autodirecția, colaborarea, rezolvarea problemelor și managementul proiectelor
 • dezvoltă capacitățile generale și, în special, gândirea critică și creativă, alfabetizarea și calculația în setări de învățare aplicate și contextualizate
 • stimulează inovația prin crearea, proiectarea și producerea de soluții la problemele lumii reale.

Inclusiv și accesibil

 • oferă acces și provocare pentru toți copiii
 • folosește o abordare diferențiată a planificării, predării și evaluării
 • creează rezistență și o mentalitate de creștere tuturor copiilor atunci când se confruntă cu provocări și incertitudine.

Căi de învățare

 • îi inspiră pe cursanți despre tehnologiile viitorului
 • face legături între învățarea actuală și cea viitoare și drumul în carieră
 • leagă învățarea de contexte locale, regionale, naționale și globale relevante pentru cursant
 • construiește legături cu comunitatea, industria (inclusiv afaceri) și partenerii din domeniul educației
 • dezvoltă informații despre relevanța STEM în societate și lumea muncii.

Beneficiile educației STEM

Beneficiile educației STEM sunt deja cunoscute și acceptate de întreaga comunitate educațională. Să vedem care sunt aceste beneficii pentru copii:

 1. Îmbunătățește creativitate –  Se poate spune că, creativitatea este gândirea outside the box – gândirea fără îngrădiri sau preconcepte. Copii educați STEM încearcă să vină cu idei unice rezolvând în același timp probleme complexe cu o abordare interdisciplinară. Ei dezvoltă această abilitate cu inspirație de la colegii lor de echipă. Astfel, îi încurajează pe copii să exploreze lucruri noi, să își folosească imaginația și să își construiască invenția.
 2. Sporește colaborarea în echipă – Abilitatea de colaborare este abilitatea de a lucra împreună pentru obiective comune. Este unul dintre punctele vitale pentru educația STEM, iar programa este pregătită pentru a încuraja munca în echipă. În acest fel, copiii își pot dezvolta abilitățile de comunicare și leadership.
 3. Dezvoltă abilități de comunicare – Abilitățile de comunicare sunt probabil cele mai importante dintre toate abilitățile de viață. Deoarece comunicarea aduce ascultare, prietenie, deschidere și mai multă abilitate, copiii învață să ofere și să primească feedback în mod eficient.
 4. Îmbunătățesc abilitățile de gândire critică – Gândirea critică duce la găsirea soluțiilor la probleme. Elevii învață cum să descompună o problemă în părți mai mici și să rezolve pas cu pas. În plus, gândirea critică este esențială pentru îmbunătățirea locurilor de muncă.
 5. Sporește curiozitatea – Elevii STEM vor devein mai buni la a pune întrebări interesante. Curiositatea copiilor se îndreaptă spre inovații și descoperiri pe care le cercetează.
 6. Îmbunătățiți abilitățile cognitive – Abilitățile cognitive sunt abilitățile creierului care îmbunătățesc gândirea, citirea și învățarea. Elevii STEM pot învăța elementele de bază ale codificării și ingineriei în școlile primare. Această abordare ajută dezvoltarea cognitivă a copiilor. De exemplu, pot rezolva problemele mai repede decât colegii lor.
 7. Explorează carierele STEM la vârste mici – Educația STEM pregătește copiii pentru viitor pentru a include baza inovației, științei și tehnologiei. Deci, elevii cresc adecvat cu abilități din secolul 21 de la vârste mici.
 8. Învață să aibă initiative – educația STEM contribuie la creșterea copiilor curioși, încrezători și care se ocupă mai bine de provocări. Ei își pot gândi singuri proiectele pentru a rezolva problemele.
 9. Consolidarea alfabetizării mediatice – Spre deosebire de sistemul clasic de învățare, studenții STEM învață prin cercetare și investigare. Ancheta solicită elevilor să se angajeze într-o învățare activă generându-și întrebările și căutând răspunsuri. Deci, ei pot aplica ceea ce au învățat în viața de zi cu zi.
 10. Stimulează învățarea social-emoțională – Abilitățile social-emoționale aduc fericire și succes în viață. Educația STEM încurajează copiii să-și îmbunătățească abilitățile SEL înainte de a deveni membri activi ai societății. În afară de dezvoltarea personală, inclusiv strategiile SEL în predare îi împuternicesc pe elevi să învețe mai mult din punct de vedere academic.

 Jocuri și jucări STEM

Din ce în ce mai mulți părinți caută modalități de a stimula interesul copiilor lor pentru domeniile STEM și nu este greu de înțeles de ce. Oportunitățile de locuri de muncă în STEM au crescut cu o rată mult mai rapidă decât cele care nu sunt STEM în ultimul deceniu (24,4 la sută față de 4,0 la sută, respectiv) și se preconizează că locurile de muncă STEM vor continua să crească cu 8,9 la sută între 2014 și 2024, comparativ cu 6,4 la sută creșterea pentru locurile de muncă non-STEM, potrivit unui studiu al Departamentului Comerțului din SUA.

Jucarii STEM pentru copii de 1-3 ani

Jucarii STEM pentru copii de 3-4 ani

Jucarii STEM pentru copii de 4-6 ani

Jucarii STEM pentru copii de 6-8 ani

Jucarii STEM pentru copii de 8 ani

Jucarii STEM pentru copii peste 10 ani

Cea mai avansată jucărie STEAM

Am păstrat la final probabil cea mai avansată jucărie STEM/STEAM aflată în acest moment pe piață. Descoperă o lume a roboților pe care poți să construiești și să îi programezi prin aplicația de pe telefon sau tabletă. Cuburi cu funcții programabile, de la secunoasterea luminii și miscări, la miscări de rotație 360 de grade. Toate aceste piese îți vor  sta la dispoziție să construiești cele mai interesante mașinării, pe care apoi să le faci să se miște.

 

Educația STEM – Concluzii

Jucăriile STEM singure probabil nu vor transforma un copil reticent într-un om de știință, inginer sau programator în miniatură. Dar oriunde o iau interesele copilului dvs., abilitățile pe care le oferă jucăriile STEM – creativitate, gândire critică, colaborare, comunicare și încredere – o vor servi bine pe tot parcursul educației și al viitoarei cariere, indiferent de domeniul pe care îl alege.

După cum au descoperit cercetările recente, copiii aleg în mod natural jucării care îi ajută să învețe, iar creierul lor este construit pentru a extrage automat informații despre lume din orice jucărie sau joc cu care se joacă.

În calitate de părinte, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru creierul în creștere al copilului tău este să încurajezi jocul – și multe din ele – știind că fiecare provocare și puzzle pe care este forțat să îl depășească în timpul jocului îl ajută să-și construiască abilități valoroase care îl vor ajuta să devină un student, muncitor și ființă umană mai de succes.

Jucăriile STEM sunt jucării educative de noua generație ce îi fac pe copii să gândească, să vada efectele acțiunilor lor și să coreleze evenimente pentru a anticipa rezultatul final.

Vezi mai multe jucării STEM de la Mara and Tom AICI

Bibliografie:
stem.org.uk
www.engineeringforkids.com 

Citește articole similare