„Când ai încetat să mai fii copil, ai murit de mult.”  Constantin Brâncuși

 

Trebuie să copilărești, indiferent de vârstă, până în ultima clipă a vieții, pentru a nu îți pierde spiritul creativ și pofta de viață. Trebuie să copilărești pentru a te menține tânăr, cu o minte deschisă către lume și către nou, să îmbrățișezi cu ușurință schimbarea și să îți menții  acel spirit al copilăriei treaz și puternic.

Jocuri cu care să copilărești

Cum poate fi mai ușor să copilărești, decât alături de copiii sau nepoții tăi, intrând în jocul lor, descoperind jucăriile cu care ei se joacă, indiferent de vârstă. A ta sau a copilului.

Mara & Tom își propun să vă prezinte câteva jocuri și jucării cu care poți să copilărești alături de copiii tăi, jocuri și jucării ce aduc bucurie și momente de bună dispoziție în familie, amintiri dragi  atât pentru părinți  cât și pentru copii.

Board games sau jocuri de societate cu care să copilărești

Jocurile de societate, mai ales cele ce includ și vârste mai mici, de la 5-6 ani sunt ideale pentru părinții ce vor să copilărească și să beneficieze de timp cu copiii. Vă recomandăm în continuare câteva jocuri pe care cei mari le pot juca alături de copii:

 

Din categoria jocurilor de familie sau de masă, cunoscute ca board games fac parte și jocurile de cooperare. Jocurile cooperative sunt jocuri de societate în care jucătorii lucrează împreună pentru a atinge un obiectiv comun, rezultatul fiind fie câștigarea, fie pierderea ca grup. Avantajul acestor jocuri mai ales pentru copii de vârste mici este că nu creează frustrări în cazul în care jocul este pierdut. Este un prim pas în gestionare eșecului de către copii mai ales dacă îi au alături pe părinți.

 

O altă categorie de jocuri de societate cu care toți ne-am delectat încă din copilărie sunt jocurile de cărți. Fie că sunt clasicele trombon, război și kems sau jocuri mai noi de interactivitate socială foarte distractive, jocurile de cărți sunt un mod plăcut și distractiv de a petrece timpul alături de copii. Iată câteva recomandări de jocuri de cărți de la Mara and Tom:

Jocuri clasice de jucat cu copii

Jocuri clasice precum Nu te supara frate, dame, șah sau moara sunt jocuri perfecte pentru o seară în familie alături de copii.

 

Jocuri logice pentru părinți și copii

Jocurile logice sunt o categorie interesantă de jocuri educative ce necesită atenție, gândire și memorie din partea celor mici. Părinții pot ghida aceste procese prin joc. Totodată jocurile logice pot fi folosite ca metode de antrenare în rezolvarea diverselor provocări logice și de gândire.

 

Descoperiți mai multe jocuri logice

Copilărești cu jocuri de îndemânare și dexteritate

Jocuri de îndemânare și motricitate ce te antrenează alături de copii în activități fizice, atât în exterior cât și în casă. Jocuri ce antrenează motricitatea fină, sau grosieră, coordonare ochi-mână și dexteritatea.

 

Să copilărești, indiferent de vârstă, e un lucru minunat. Jocul alături de copii are beneficii multiple atât pentru părinți dar mai ales pentru copii.

Beneficiile pentru care merită să copilărești

Când copilărești alături de copilul tău îl înțelegi mai bine

Timpul petrecut alături de copilul tău te ajută să vezi lumea prin ochii lui, dar cu mintea ta. Să înțelegi provocările cu care copilul tău se confruntă, să îi înțelegi frustrările și să  îi descoperi abilitățile și aptitudinile. Să copilărești alături de copilul tău înseamnă să fii alături de el, în drumul să spre maturizare, să îl ghidezi folosindu-te de experiența ta de viață.

Momente perfecte să îi înveți pe copii lucruri noi

Să te joci alături de copilul tău este un moment perfect să îl înveți diverse lucruri noi, fără ca acesta să simtă că îi ții lecții sau să se simtă ca la școală. Știm cu toții că, copii sunt reticenți, în general, la ideea de lecții, iar jocul este cel mai bun liant pentru a-ți ajuta copilul. Răbdarea, respectarea regulilor, atenția și anticiparea sunt doar câteva abilități pe care copii le pot asimila cu ajutorul părinților prin jocul împreună.

Părinții care copilăresc devin mai ușor modele de urmat

Ca părinți suntem cel mai probabil modele pentru copiii noștri. Așadar este foarte important ca cei mici să ne observe îndeaproape, în jocul lor și astfel să asimileze mult mai ușor modelul nostru de conduită și atitudine. Bineînțeles, acest beneficiu al jocului părinților împreună cu copiii vine și cu o mare responsabilitate din partea părinților. Fiind modele pentru copii trebuie să ne controlăm limbajul, comportamentul și atitudinea, jocul fiind cel mai bun moment pentru a ne antrena acest control.

Copilărește, redescoperă bucuria jocului

Poate fi mult râs și plăcere în mișcare și joc. Când ați experimentat-o ultima dată? Nu ești niciodată prea bătrân pentru a te juca și nu e rușine să stai cu copiii și să te comporti ca un copil. După cum explică profesorul Peter Gray, te poți bucura de unul dintre cele mai mari daruri ale vieții. De asemenea, vă reduceți cortizolul din sânge și vă creșteți serotonina – fără medicamente eliberate pe bază de rețetă! Așadar să copilărești e chiar sănătos pentru părinți.

Sursa foto: created by AllaSerebrina

Share

Citește articole similare