Jocurile de societate pentru copii sunt un cadou ce merită luat în considerare cu orice ocazie, dar mai ales în preajma Crăciunului. De sărbători avem mai mult timp să petrecem cu copiii, iar jocurile de societate sunt motivul perfect pentru tine, părinte, să copilărești alături de copii.

Jocurile au fost folosite din timpuri imemoriale pentru a preda abilități sociale și academice copiilor și adulților deopotrivă, așa că ar fi un moment bun să încerci și tu ca părinte această metodă. 🙂

Dacă psiho-pedagogi, logopezi și terapeuți ocupaționali folosesc adesea jocuri de societate pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a reuși acasă și la scoală, cu siguranță există motive întemeiate, studiate și care dau rezultate. Cu ajutorul unui joc de societate bine ales poți reuși să modelezi câteva abilități sociale și educaționale ale copiilor tăi.

Jocurile de societate sunt cel mai bun mod de a petrece timp cu copii tăi. Câteva ore în familie, departe de televizor și alte ecrane tentante, socializând, sunt perfecte penmtru o după amiază de Crăciun sau de weekend. În timpul unui joc de societate poți să îți observi copiii îndeaproape, să vezi cum reacționează în diverse momente de frustrare, bucurie, supărare sau concentrare.

Mai mult decât atât, observând comportamentul copiilor poți corecta ușor anumite excese, poți da sfaturi, cu alte cuvinte îl poți ghida către un comportament social sănătos.

În timpul unu joc, copii trebuie să gândească, să ia decizii, să anticipe evoluția jocului și să se adapteze, iar tu ești alături de ei în toate aceste momente. Poți nu doar să observi ci să, dai sfaturi, să încurajezi și să clădești  copilului încrederea în propriile alegeri.

Jocurile de societate sunt în general de două feluri: cooperative și competitive. Recomandarea noastră este ca  jocurile de cooperare să fie introduse de la vârste mici, pentru că astfel copiii vor învăța să lucreze în echipă. Lucru ce le va folosi mai târziu și la scoală, dar și în viața de zi cu zi. La vârste de 2-3 ani nu sunt recomandate jocurile de societate competitive. Copiii la aceste vârste încă nu stăpânesc frustrarea de a pierde sau de a ceda ceva ce este în  ”proprietatea” lor.

Jocurile de societate de cooperare sunt ideale pentru vârste mici pentru că îi învață și obișnuiesc pe copii să se supună regulilor unui joc fără ai face să se frustreze. Iată câteva recomandări:

 

Jocurile de societate nu sunt despre cine câștigă și cine pierde, iar acest lucru îl poți învăța pe copilul tău în timp. Jocurile de masă, cum mai sunt numite la noi, sunt despre bucuria jocului, despre timpul petrecut împreună cu cei dragi, socializare și distracție. Cu siguranță este o competiție uneori, dar nu trebuie să fie una încrâncenată, ci mai degrabă una distractivă.

Pentru vârste mai mari de 4-5 ani jocurile de societate devin mai antrenante, mai complexe și interesante și pentru părinți. Astfel cu ajutorul acestor jocuri puteți  să interacționați mai ușor cu copii de vârste școlare, mult mai atașati de telefoane sau tablete.

Recomandările Mara and Tom pentru jocuri de societate peste 5 ani:

 

Și dacă pledoaria noastră pentru jocurile de societate nu te-a convins iată mai jos:

7 Motive să cumperi un joc de societate pentru copii

Clădește rezilienței

Dacă vrei pentru copilul tău, o mai mare putere de a accepta frustrare înfrângerii sau pierderea unor ”proprietăți” în joc, jocuri de societate sunt rețeta ideală. Copii învață să facă față frustrării, să cedeze în fața unor reguli ce trebuiesc urmate și să accepte o nouă situație, ce nu e în avantajul lor. Astfel antrenați vor face față în viața reală acestor provocări mult mai ușor.

Copiii învață să gestioneze victoria și înfrângerea

Jocul cu alții îi ajută pe copii să învețe să se concentreze pe distracție, mai degrabă decât să câștige sau să piardă. Cu toate acestea, îi învață și cum să facă față ambelor situații. În loc să sărbătorească și să se bucure, ei învață să treacă de gloria victoriei și să se concentreze pe distracția în grup. Când jucați jocuri de societate cu copiii dvs., le puteți arăta cum să-și revină după o pierdere și să se descurce mai bine în jocul următor, în loc să se supere și de obicei să nu mai joace.

Educarea răbdării și conceptul de a-și aștepta rândul

Acesta poate fi dificil în lumea noastră în care totul se derulează în ritm rapid, dar să vă alocați timp pentru a vă juca cu copiii dumneavoastră vă poate ajuta. În practica educațională, se folosesc frecvent jocurile de societate realizate de Haba, care sunt perfecte pentru a-i învăța pe copii mici această abilitate.

Jocurile de societate ajută la dezvoltarea gândirii logice

În multe din scenariile jocurilor de societate, copii trebuie să ia decizii, să gândească următoarea mutare și să încerce să anticipe evoluția viitoarea a jocului. Acest proces logic de le antrenează copiilor gândirea logică și strategică ajutându-i astfel să ia decizii mai ușor și în viața reală.

Învață noțiuni matematice de bază

Orice joc de societate presupune, de obicei, un zar, diverse materiale precum bani, jetoane, etc ce trebuiesc numărate. Jocurile de societate presupun cunoștințe minime de numărare, grupare – mulțimi și menținerea scorului. Pentru a face față provocărilor jocului, un copil trebuie să stăpânească aceste cunoștițe matematice de bază.

Exerciții de citit și memorat

Nu de puține ori jocurile de societate ceva mai avansate, cele pentru copii peste 5 ani, presupun exerciții de citit diverse comenzi de pe cartonașe, fișe, etc. Asta face parte din scenariul jocului, dar cititul cu voce tare este un exercițiu excelent mai ales pentru scolarii începători. În același timp gândirea logică pe care am enumerat-o mai sus presupune memorarea unor informații despre regulile jocului, detalii de scenarii sau informații despre partenerii de joc.

Dezvoltă abilitățile sociale

Jocurile de societate presupun interacțiunea cu ceilalți jucători, dialogul, schimbul de replici, etc. Acesta bilități sociale exersate constant îl vor ajuta pe copil să fie sociabil, să interacționeze cu alți copii și în viața reală, să treacă peste inhibiții.

Pe măsură ce petreci timp jucându-te cu copiii tăi într-o zi ploioasă de weekend, nu numai că îi ajuți să învețe și să-și dezvolte abilități, ci adaugi și amintiri în povestea lor de viață.

Când ajung să se joace cu tine, învață multe abilități de viață care îi vor servi în viitor, precum și o relație bine sudată între tine părinte și copii care va crește cu timpul.

Deci, data viitoare când un prieten sau o rudă vă întreabă ce să-ți cumpere copilului pentru o zi de naștere sau o altă ocazie specială, de ce să nu sugerezi câteva jocuri de societate ?

Iată și alte jocuri de societate ce au succes:

Vezi toate jocurile de societate de la Mara and Tom AICI

Share

Citește articole similare