Origami este o formă de artă străveche care este practicată de peste o mie de ani. Este originară din Japonia și presupune împăturirea hârtiei în forme și modele complicate.

Fără să știm, cu toții am facut în copilărie, acasă sau la gradiniță o formă de origami. Avioane sau bărcuțe de hârtie, moriști de vânt, solnițe sau ghicitori, pahare din hartie, toate sunt produse ale  acestei arte. Dar ce înseamnă de fapt origami?

Ce înseamnă Origami?

Cuvântul „origami” provine din cuvintele japoneze „ori”, care înseamnă a îndoi și „kami”, care înseamnă hârtie. Origami este o activitate distractivă și creativă care oferă numeroase beneficii copiilor dar si adultilor.

Origami este mai mult decât  simpla plierea a hârtiei. Putem spune că este arta de a transforma hârtia, magia hârtiei, o formă de artă străveche.

Origami – o arta straveche

Origami a fost practicat în Japonia de peste 1.000 de ani, dar abia la mijlocul anilor 1900 a câștigat popularitate în alte părți ale lumii. Astăzi, origami este practicat de oameni de toate vârstele și culturile.

În Japonia, origami a fost folosit inițial în scopuri religioase, deoarece hârtia era considerată un material sacru.

Această artă are o istorie bogată care datează din secolul al VI-lea d.Hr. în Japonia. Inițial, origami a fost folosit în scopuri religioase, cum ar fi crearea de pliuri decorative pentru nunți șintoiste și ofrande ceremoniale budiste. Abia în secolul al XVII-lea origami a început să fie văzut ca o formă de divertisment și o distracție populară.

Mai târziu a fost folosit în scopuri decorative, iar războinicii samurai au folosit chiar origami ca formă de divertisment în vremea lor.

Origami pentru copii

Origami are numeroase beneficii pentru copii. În primul rând, ajută la îmbunătățirea abilităților motorii fine și a coordonării ochi-mână. Plierea precisă necesară în origami îi ajută pe copii să dezvolte aceste abilități, care sunt importante pentru sarcini precum scrisul, desenul și folosirea foarfecelor.

Origami ajută, de asemenea, copiii să dezvolte conștientizarea spațială și abilitățile de matematică, deoarece trebuie să înțeleagă cum să plieze și să manipuleze forme și unghiuri.

În plus, origami poate ajuta copiii să dezvolte răbdare și perseverență, deoarece poate fi o provocare să creeze unele dintre modelele mai complicate dar și creativitatea și imaginația, deoarece copiii pot experimenta cu diferite culori și modele pentru a realiza modele unice.

Beneficiile educaționale ale origami

Abilități comportamentale – Origami este un exemplu perfect de „învățare schematică prin acțiuni repetabile”. Inițial, elevii ar trebui să observe îndeaproape și să asculte cu atenție profesorii de îngrijire a copiilor din South Pasadena, pentru instrucțiuni specifice și apoi să le urmeze cu grijă și acuratețe. Îi ajută pe copii să-și dezvolte răbdarea, puterea de concentrare și stima de sine.

Învățare prin cooperare – origami este o activitate potrivită pentru întreaga clasă la școală sau grădiniță. Într-o clasă cu mai multe vârste, plierea hârtiei tinde să elimine statutul asociat cu diferențele de vârstă. Indiferent de vârstă, ei învață unul de la celălalt. Origami îi ajută pe copii să înțeleagă importanța învățării prin cooperare.

Dezvolta abilitățile de matematică – Aceasta este o formă de artă care îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de matematică. Transformarea unei bucăți de hârtie plată într-o figură tridimensională este un exercițiu unic care dezvoltă un raționament special la copii. Prin activități practice, copiii învață conceptul de simetrie și să manipuleze forme geometrice de bază, cum ar fi pătratele, dreptunghiurile și triunghiurile.

Dezvoltarea cognitivă – Pe măsură ce copiii pliază hârtia, își folosesc mâinile pentru a urma un set de pași în succesiune, creând un rezultat vizibil care este cândva satisfăcător și creativ. Ei ar trebui să efectueze pașii într-o ordine prescrisă, cu toată atenția fiecărui detaliu.

Sudarea comunității – Această activitate veche de pliere a hârtiei se face frecvent pentru a uni o școală într-o activitate tematică. Plierea a o mie de figurine, agățarea lor în biblioteca școlii exemplifică puterea colaborării și satisfăcția realizarii a unui obiectiv de grup.

Există mai multe jocuri și activități origami grozave de care se pot bucura copiii. Iată câteva dintre cele mai bune:

  • Ghicitoare origami: Acesta este un joc clasic de origami de care se bucură mulți copii. Ei pot crea un ghicitor și pot scrie diferite indicii pe clapete. Ei pot folosi apoi ghicitorul pentru a se juca cu prietenii.

 

  • Animale origami: copiii pot învăța să facă o varietate de animale folosind origami. Pot începe cu modele mai simple, cum ar fi broaștele, și pot trece la altele mai complexe, cum ar fi păsările și iepurii.
  • Flori origami: Copiii pot crea flori frumoase de hârtie folosind origami. Pot folosi hârtie de diferite culori pentru a face un buchet sau pot crea o singură floare pentru a o oferi cadou.
  • Avioane origami: Copiii pot face avioane de hârtie folosind origami. Ei pot experimenta diferite modele și modele pentru a vedea cum afectează zborul avionului.
  • Origami modulare: Aceasta este o formă mai complexă de origami în care mai multe piese sunt pliate și apoi asamblate împreună pentru a crea un model 3D. Copiii pot realiza forme geometrice, cum ar fi piramide sau cuburi, sau modele mai complexe precum animale sau flori  sau personaje fantastice.

Ce vârstă este potrivită pentru Origami?

Începând cu vârsta de 2 ani Origami poate fi învățat la orice vârstă. Copiii mici vă vor surprinde prin capacitatea de a crea pliuri de bază – puteți începe la preșcolarii  de grădiniță 2-3 ani cu modele origami, cum ar fi lalele origami ușoare sau câini origami simpli.

Acestea sunt proiecte grozave pentru a începe, deoarece pliurile sunt relativ simple – dar totuși încurajează recunoașterea spațială, precum și simetria. Sunt proiecte „scurte”, astfel încât copiii trebuie să-și amintească doar câțiva pași.

Dar nu le subestimați copiilor mintea sunt ca niște bureți și puteți adăuga în curând la proiecte mai complicate formate din mai multe secvente. Ghicitoarele și bărcuțele de hârtie sunt un exemplu clasic de proiecte  din copilărie! Și puteți progresa rapid de acolo.

Oh.. și ce copil NU stie să facă măcar un avion de hârtie?  Origami nu numai că îi inspira pe copii să învețe o abilitate (adică origami), dar și să încerce și să-i învețe pe alții.

Origami este învățare STEAM

În timp ce școlile se chinuie să implementeze programe STEAM cu roboți si programare o soluții precum origami  ca joc sau jucarie STEAM (unirea acestor discipline) este mult mai la îndemână și cu costuri considerabil mai mici. Origami este deja folosit pentru a rezolva probleme dificile din tehnologie.

Despre educatia STEAM poti citi mai multe aici

Iata un exemplu cât se poate de practic : Artiștii au făcut echipă cu inginerii pentru a găsi pliurile potrivite pentru un airbag care să fie depozitat într-un spațiu mic, astfel încât să poată fi declanșat într-o fracțiune de secundă.

În Statele Unite, Fundația Națională pentru Știință, una dintre cele mai mari agenții de finanțare ale guvernului USA, a sprijinit câteva programe care leagă inginerii de artiști pentru a folosi origami în design. Ideile variază de la forceps medical la panouri solare pliabile din plastic.

Această artă străveche continuă să uimească oamenii de știință cu prezența sa în natură. Mulți gândaci au aripi care sunt mai mari decât corpul lor. De fapt, pot fi de două sau trei ori mai mari. Cum sunt capabili să facă asta? Aripile lor se desfac în modele origami. Insectele nu sunt singure. Mugurii de frunze sunt pliați în moduri complicate, care seamănă și cu arta origami. Origami este peste tot în jurul nostru și poate fi o sursă de inspirație atât pentru copii, cât și pentru adulți.

In final va lasam in compania unui video , un tutorial cum se face un cătel, ce nouă ne-a plăcut:

În concluzie, origami este o activitate distractivă și captivantă pentru copii, care are mai multe beneficii. Ajută la îmbunătățirea abilităților motorii fine, concentrarea și răbdarea, încurajând totodată creativitatea și imaginația.  Este o activitate pentru copii recomandată să fie desfășurată cu parintii sau educatorii, în grupuri mai mari în clasă, la scoală sau la grădiniță

Cu o varietate de jocuri și activități din care să aleagă, copiii se pot bucura de această formă de artă tradițională japoneză și pot crea modele frumoase de care pot fi mândri.

Resurse:

princetonmontessoriacademy.com

youtube.com

edutopia.org

redtedart.com

 

 

Share

Citește articole similare