21 de jocuri pentru copii de jucat în casă atunci când vremea de afară e urâtă sau pur și simplu nu ai unde ieși.

În ultima perioadă, din diverse motive, copiii trebuie să stea mai mult în casă. Statul în casă vine cu efecte asupra psihicului copiilor, stari de plictiseală, stres sau anxietate și mai ales ore multe petrecute în fața ecranelor telefoanelor sau tabletelor.

Jocul nu este pur și simplu pentru distracție, este un mod de eliberare a stresului, este o activitate care ne menține sănătoși fără a ne oferi timp să ne dăm seama de valoarea ei. Când copiii s-au săturat să învețe și stau în casă mult timp din diverse motive, jocurile sunt salvarea lor pe care o așteaptă cu nerăbdare.

Din păcate soluțiile de joacă în casă nu sunt foarte multe și noi ca părinți trebuie să ne întrebuințăm creativitatea și imaginația la maxim.

Mara and Tom s-au gândit să vină în ajutorul părinților și să vă ofere câteva idei și soluții de jocuri pentru copii ce pot fi jucate în casă, fără să cheltuiți prea mulți bani.

Așadar să vedem ce idei de jocuri pentru copii au avut Mara and Tom

1. Dă cu banul

2. Alba- Neagra

3.Ghicește obiectul

4.Desenează după mine

5.Minibaschet în casă

6.Fotbal cu nasturi

7.Bowling în casă

8.Vânătoare de comori

9.Cartoful fierbinte

10.Mima

11.Telefonul fără fir

12.Jocuri de Cărți

13.Găsește obiectul

14.Ghicește numarul

15.Ghicește animalul sau planta

16.Puzzle-uri

17.ȚOMANAP

18.Cursa ouălelor

19.Ține baloanele în aer

20.Podeaua este lavă – The floor is Lava

21.Jocuri de societate

1. Dă cu banul

 

Materiale necesare:  pahare din carton de diverite marimi, monede de diferite marimi

Cum se joacă: asezați paharul de carton pe podea și stand în cerc pe podea jucătorii aruncă folosindu-se de degetul mare monedele în pahar. Există diferite variante ale acestui joc, cu ținerea scorului prin însumarea valorii monedelor ce cad în pahar, schimbarea paharului cu unul din ce în ce mai mic. etc

Abilități și aptitudini: coordonare ochi-mână, numărare, adunare, socializare

Vârsta recomandată: copii peste 4 ani

Număr de jucători: 2 sau mai mulți

2. Alba-Neagra

 

Da! cu toții știm celebrul joc din anii 90, dar jucat în familie e distractiv mai ales dacă miza este o mică sarcină amuzantă, în cazul în care cel care trebuie să ghicească pierde.

Materiale necesare: 3 pahare de carton, o bilă sau o bucată de burete mic

Cum se joacă: Pe o suprafață plană, de preferat o masă, se asează cele 3 pahare identice in linie cu gura în jos. Se pune bila sub unul dintre ele. Apoi cu mișcări rapide se amestecă cele 3 pahare cu ambele mâini și după câteva secunde se așează din nou în linie. Celălalt jucător trebuie să ghicească sub care pahar este acum bila.

Abilități și aptitudini: atenție, coordonare, motricitate fină

Vârsta recomandată: copii peste 3 ani

Număr de jucători: 2 sau mai mulți

3. Ghicește obiectul

 

Materiale necesare: Un sac sau o sacoșă ce poate fi strânsă la gură, obiecte casnice de mici dimensiuni și forme cât mai diferite, o eșarfă sau un fular

Cum se joacă: Fiecare jucător pune pe rând un obiect în sac. Celălalt jucător, legat la ochi trebuie să bage mâna în sac și doar pipăid obiectul trebuie să îl recunoscă. Dacă jucătorul  recunoaște obiectul  rolurile se schimbă

Abilități și aptitudini: dexteritate, motricitate, recunoașterea formelor și obiectelor

Vârsta recomandată: copii peste 3 ani

Număr de jucători: 2 sau mai mulți

4.  Desenează după mine

 

Un joc extrem de amuzant ce pune la încercare simțurile celor mici și motricitatea fină. Copii se așează în șir indian fiecare având o foaie și un creion sau marker. Fiecare jucător sprijină foia pe spatele celui din față și primul din rând pe o masă. Copilul de la celalalt capăt al rândului începe să deseneze după o tema dată, necunoscută celorlalți. Toți ceilalți copii vor desena pe baza a ceea ce simt că desenează cel din spatele lor. Pentru diversificare fiecare copil trebuie să fie pe rând primul și ultimul din șir.

Desenele trebuie să fie simple la început și apoi pot crește în complexitate.

La sfârșit când se compară desenele distracția e asigurată.

Materiale necesare: foi de scris și creioane sau markere. (Nu folositi pixuri!)

Număr de jucători: cel puțin 3

Vârsta recomandată: copii peste 5 ani de preferat de vârste apropiate

5.  Minibaschet în casă

 

Jocurile cu mingea sunt antrenante și distractive, dar de obicei sunt pentru exterior. În casă o minge poate face multe stricăciuni așa că cel mai bine ar fi să improvizați. Construiți o minge din ciorapi împăturiți și folosiți un coș sau o găleată curată.

Regulilele le puteți stabili singuri dar cel mai simplu e ca jucătorii să arunce de la diverse distanțe, din puncte fixe, axact ca aruncările de pe semicerc de la bachet.

Materiale necesare: ciorapi, coș sau găleată

Vârsta recomandată: copii peste 3 ani

Abilități și aptitudini: motricitate, dexteritate, coordonare ochi-mână

6. Fotbal cu nasturi

 

Un foarte îndrăgit joc al copiilor din anii ’70-’80 este fotbalul cu nasturi sau monede.

Pe o bucată de placaj sau carton se trasează un teren asemănător celui de fotbal. Mărimea trebuie să fie aproximativ proporțională cu  marimea nasturilor sau monedelor ce vor reprezenta jucătorii. Un nasture mic sau o monedă de diametru mic este mingea. Fiecare jucător va lovi ”mingea” doar cu jucătorul încercând să înscrie în poarta adversă.

Materiale necesare: carton sau placaj de la o cutie, 2 nasturi sau monede mari, un nasture sau monedă mică

Vârsta recomandată: copii de la 4 ani

Abilități și aptitudini: motricitate fină, coordonare ochi-mână, anticipare

Număr de jucători: 2

7. Bowling în casă

 

Cui nu îi place o partidă bună de bowling. E posibil să îl organizezi în casă, într-o zi ploiasă sau cu vreme rea.

Materiale necesare: 6 sau 9 PET -uri din plastic și o minge mică mai grea.

Umpleți PET -urile cu apă, orez sau fasole aproximativ 15-20% cât să le dați greutate. Dacă aveți și un hol mai lung cu gresie sau parchet pista e deja gata. Urmați regulile clasice ale bowlingului sau va puetți face propriile reguli.  Puteti de exemplu scrie cu markerul cîte puncte valoreză fiecare sticlă pentru a avea o competiție mai palpitantă cu clasament.

Abilități și aptitudini: coordonare ochi mână, adunare, motricitate grosieră

Vârsta recomandată: copii peste 3 ani

Număr de jucători:  de la 2 în sus

8. Vânătoare de comori

 

Când copii sunt plictisiți, acordați 30 de minute unui joc îi va ține ocupați cel puțin o oră sau chiar mai mult în funcție de cât de complex doriți să creați vânătoarea de comori.

Materiale necesare: creion și hartie și o recompensă drept comoară.

Cum se joacă: Alegeti 6-7 locuri din casă în care să ascundeți bilețe cu indicii pentru următorul loc în care copii să caute. Porniți de la locul comorii când scrieți bilețelele cu indici. Pentru a face jocul mai palpitant încercați să scrieți indiciile sub forma unor ghicitori. Ultimul bilețel pe care îl scrieți va fi primul indiciu pe care îl dați copiilor. Aveți grijă la ordinea indiciilor și la locurile indicilor ca niciunul să nu indice sau să fie în apropierea ”comorii”.

Jocul poate avea și varianta în care fiecare bilețel conține ca răspuns o literă. Literele astfel adunate formează cuvântul care desemnează ascunzătoare.

Jocul acesta este unul extrem de distractiv și antrenant dacă în casă sunt mai mulți copii.

Vârsta recomandată: copii peste 6 ani

Abilități și aptitudini: rezolvarea problemelor, logică, deducție, motricitate, lucrul în echipă

Vă recomandăm pentru acest joc să folosiți cutia de comori de la Găsește codul! Insula Piraților

9.Cartoful fierbinte

 

Acest joc de interior pentru copii este recomandat pentru cel puțin 4 -5 copii. Cu acest joc distracția este garantată.

Materiale necesară: un cartof de mărime medie, o sursă de muzică, laptop , telefon etc

Asigurați-vă că, cartoful este spălat și curat înainte de joc.

Cum se joacă: Copii se asează în cerc pe joc . Coordonatorul jocului pornește muzica în timp ce copii își pasează cartoful de la unul a celălalt în mod aleatoriu sau în sens orar. Când muzica se oprește cel care are cartoful fierbinte iese din joc. Jocul se termină când rămân doi jucători sau chiar unul singur.

Dacă vreți să lungiți jocul  și să creșteți suspansul eliminarea se poate face atunci când un jucător adună 3 cartofi fiebinți.

Număr de jucători: minim 5, de preferat cât mai mulți

Abilități și aptitudini: rapiditate, reflexe, coordonare ureche mâni, motricitate grosieră, dexteritate

10.Mima

 

Celebrul joc de mimat, o distracție fără sfârșit pentru grupuri de copii și adulți. Pentru a putea juca mima avem nevoie de o foaie, un pix, un ceas şi bună dispoziţie.

Cum se joacă Mima

Copiii se împart în două echipe egale ca număr iar apoi se va stabili ce echipă va trebui să mimeze prima. Apoi un jucător din această echipă va merge în mijlocul celeilalte echipe unde i se va spune ce cuvânt va trebui să mimeze. Cuvântul va fi de asemenea scris pe hârtie pentru a putea fi verificat la sfârşit.

După ce a aflat cuvântul care trebuie mimat jucătorul va reveni în faţa echipei sale şi va încerca să mimeze cât mai bine cuvântul pentru ca aceştia să îl poată descoperi. În timpul mimei este permis a arăta către diverse obiecte însă cel care mimează nu are voie să spună nici un cuvânt.

Pentru a ghici cuvântul jucătorii au la dispoziţie o perioadă de timp limitată (spre exemplu 3 minute) iar dacă nu reuşesc să ghicească cuvântul în acest interval un alt jucător din echipă va merge să afle un nou cuvânt pe care trebuie să îl mimeze. Dacă reuşesc să descopere cuvântul în timp util echipele îşi vor inversa rolurile.

Număr de jucători: minim 4

Abilități și aptitudini: coordonare ochi mână, perspicacitate, lucru în echipă, deducție logică

Iata cateva recomandari de jocuri ce te pot ajuta la mima:

11.Telefonul fără fir

 

Telefonul fără fir este un joc ce se joacă în cel puţin 3 jucători însă cu cât numărul jucătorilor este mai mare cu atât jocul este mai distractiv.

Cum se joacă :
Copii se așează în linie sau în cerc. Apoi primul jucător se gândeşte la un cuvânt apoi îi va şopti la ureche, jucătorului alăturat, cuvântul respectiv. Acesta, la rândul lui, îi va şopti următorului jucător cuvântul pe care l-a auzit.
Ultimul jucător va trebuie să spună cu voce tare cuvântul care a ajuns la el şi l-a auzit.

Acest joc nu are câştigători, se joacă doar de amuzament pentru că în majoritatea cazurilor se pleacă de la un cuvânt şi se ajunge la un cu totul alt cuvânt.

Materiale necesare: niciunul

Număr de jucători: minim 3, de preferat cât mai mulți

Abilități și aptitudini: atenție, acuitate auditivă, socializare

12. Jocuri de Cărți

 

Jocurile de cărți  sunt jocuri pentru copii si nu numai ce sunt o sursă permanentă de distracție, mai ales când trebuie să stai în casă din diverse motive.  Jocuri de cărți cu cărți clasice sau seturi de cărți noi reinventate sau inovative. Război, Kems, Șeptică sau Macao

Există multe jocuri de cărți dar noi aici la Mara And Tom avem câteva sugestii pentru voi în caz ca vreți să vă mariți colecția de jocuri de cărți de acasă.

Jocurile de cărți sunt distractive și sunt o modalitate foarte bună a părinților de a petrecere timp cu copiii, timp petrecut în familie.

13. Găsește obiectul

 

Un joc distractiv în care un jucător trebuie să numească o proprietate a unui obiect și ceilalți jucători trebuie să găsească în casă obiecte cu acea proprietate. Exemplu: Găsește un ”obiect pufos” sau un obiect ” un obiect roșu” sau ”ceva din metal”. Jocul poate deveni mai interesant când cel care numește proprietățile combină 2 sau 3 proprietăți.

Materiale necesare: obiecte din casă

Număr de jucători: minim 2, de preferat cât mai mulți

Abilități și aptitudini: atenție, recunoașterea obiectelor, învățarea proprietăților obiectelor

Vârsta recomandată: copii de 3-4 ani

14.Ghicește numărul

 

Un jucător scrie pe un bilețel un număr. Toți ceilalți jucători vor încerca să ghicească numărul folosind doar două întrebări  Este mai mare decât….? sau  Este mai mic decat …?. De exemplu: Este mai mare decât 115? . Jucătorul care a scris numărul are voie să răspundă doar cu da sau nu. Fiecare din ceilalți jucători pune o întrebare pe rând. Bineînțeles cine ghicește primul numărul câștigă.

Jocul poate avea și o variantă mai complexă, numărul de întrebări fiind limitat de exemplu la 5.

Vârsta recomandată: copii peste 6 ani

Număr de jucători: minim 3, de preferat cât mai mulți

Abilități și aptitudini: învățarea numerelor, concepte matematice de bază, mai mic, mai mare, logică

15. Ghicește animalul sau planta

 

Este un joc prin care jucătorii trebuie să ghicească un animal prin întrebări simple de genul: Traieste în apă ?, Are blană?, Manâncă carne?. Întrebările trebuie să fie directe și în număr limitat. Regulile se stabilesc de către grup și pot fi mai relaxate sau mai stricte în funcție de  vârsta copiilor din grup. Jocul poate avea și o variantă mai complexă, numărul de întrebări fiind limitat de exemplu la 5.

16. Puzzle-uri

 

Daa, puzzle-urile sunt nemuritoare, o activitate potrivită pentru orice vârstă și care oferă copiilor și părinților o oră- două de relaxare și socializare.

Puzzle sunt o activitate foarte distractivă și educativă atunci când părinții și copii stau umăr la umăr și încearcă să rezolve acest timp de provocare. Educați copii de mici să rezolve puzzleuri începând cu cele simple de 2, 3, 4 piese și apoi creșteți treptat dificultatea odată cu vârsta.

Abilități și aptitudini:  răbdare, spirit de observație, atenție, motricitate fină

Materiale necesare: puzzle diverse marimi și dificultăți

Când vine vorba de puzzle-uri pentru copii sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știți:

  1. Vârsta copiilor – e foarte important să realizați puzzzle-uri pe care producătorul le recomandă pentru vârsta potrivită. Puzzle – urile prea grele vor crea frustrare copiilor iar cele ușoare îi vor plictisi pentru că nu prezintă nicio provocare.
  2. Numărul de piese – este stâns legat de vârstă și în concordață cu dificultatea
  3. Complexitatea desenului/fotografiei. Nu doar numărul de piese dă dificultatea puzzle – ului ci și  coloristica. Nuanțele foarte apropiate pot da batai mari de cap începătorilor.

Mara and Tom vă recomandă o gamă diversă de puzzle-uri pentru copii pe care o puteți găsi aici

17. ȚOMANAP

 

Țomanap sau Țomapan este un acronim de la Țari, Orașe, Munți, Ape, Nume, Animale, Plante.

Cum se joacă: fiecare jucător face un tabel cu cuvintele de mai sus, sub care trebuie să scrie Substantive care încep cu o anumită literă și desemnează ce anume este scris în capul de coloană. Un jucător începe să spună alfabetul în gând și un alt jucător spune stop. Litera la carea ajuns cel care spune alfabetul va fi cea cu care se va juca.

Fiecare jucator trebuie să scrie in tabel in fiecare coloană denumite de Țara, oraș, etc fără ca ceilalți sa vadă. Se stabileste un timp limita, de exemplu 3 minute după care se confruntă rezultatele.

Dacă un jucător a scris un nume de Țară, oras, etc diferit de ceilalți primește un punct. Daca numele a mai fost scris și de alt jucător niciunul din cei 2 sau câti au scris acelasi nume nu primește niciun punct. Punctele se adună pe linie și se trec în dreapta fiecarei linii.

Jocul se încheie cînd toți jucătorii au ales o dată litere din alfabet.

Jucătorul cu cele mai multe puncte la final câstigă.

Vârstă recomandată: copii peste 8 ani

Un joc ideal pentru a testa și îmbogăți cultura generală a copiilor și cunoștințele de Geografie, Biologie, Istorie, etc

Materiale necesare: Creioane și foi de hârtie.

Numar de jucători: minim 3, de preferat cât mai mulți

18. Cursa ouălelor

 

Acesta este o variantă a jocului de exterior, dar in care se folosesc ou din plastic sau de lemn pentru a nu face mizerie în casă. Se stabileste un traseu cât mai întortocheat prin casă, eventual cu ajutorul unei sfori întinse pe jos. Fiecare jucător trebuie să parcurgă traseul cât mai repede tinând un ou într-o lingură. Ca varintă lingura poate fi ținută în mână sau în gură.

O altă variantă a jocului este să se împartă grupul ăn doua echipe care să care fiecare în propria găletusă/ oală sau orice recipient cât mai multe ou/bile.

Vârsta recomandată: copii peste 4 ani

Numar de jucători: minim 2, de preferat cât mai multi.

Materiale necesare: Oua din plastic sau lemn  bile mai mari, cartofi mai mici, mere sau nuci, linguri de lemn/plastic sau metal, găletușe sau orice recipient.

19. Ține baloanele în aer

 

Acesta poate fi cel mai absurd de simplu dintre toate jocurile de interior pentru copii – aruncați în aer câteva baloane umflate, spuneți-le copiilor să împiedice baloanele să atingă podeaua și începeți petrecerea! Desigur, acesta poate fi unul dintre acele jocuri care pot deveni puțin agitate în interior, așa că îndepărtează elementele care pot fi sparte, sau în care copii se pot răni.

Este de preferat o cameră spațioasă, iar numărul baloanelor să fie dublu față de numprul copiilor.

Dacă doriți să creșteți dificultatea puteți impune regula, ca jucătorii să nu părăsească spațiul unui covor. Folosiți baloane de culor diferite si acordati puncte pentru timpul cât sunt mentinute baloanele in aer. regulile le puteti stabili singuri.

Materiale necesare: baloane

Vârsta recomandată: copii peste 3 ani

20. Podeaua este lavă – The floor is Lava

 

Jocul mai cunoscut pentru denumirea din limba engleză The floor is Lava constă în creearea unui traseu cu ajutorul unor scaune, taburete, perne etc dintr-un punct in altul al casei. Jucătorii trebuie să parcurcă traseul fără să atingă, evident podeaua.

Când creati traseul aveti în vedere vârsta copiilor și abilitățile fizice ale acestora. Evitați piesele de mobilier instabile precum cuiere, scaune de bar, corpuri de mobilier inalte, etc. Este de preferat supravegherea copiilor de către un adult.

21. Jocuri de societate

 

Jocurile de societate sau boardgames sunt perfecte pentru o seara in familie sau cu prietenii. Exista o multime de jocuri de societate din care să alegeti. Important este să alegeti jocuri potrivite pentru vârsta copiilor și care să le placă. De la clasicele Piticot sau Jocul gâstelor, la Monopoly sau Catan cu varianta sa pentru copii mai mici Catan Junior toate sunt potrivite pentru o seară petrecută în casă, cu familia.

Mara and Tom au și ei câteva recomandări pentru jocuri de societate:

 

Iar pentru copii ceva mai mari, peste 10 ani, iată câteva jocuri ce pot fi jucate împreună cu părinții:

 

Mai multe despre jocurile de societate și ce beneficii au acestea pentru copii poti citi și aici

Alte jocuri pentru copii de jucat în casă

Ai inclus în acestă categorie jocuri cunoscute pe care le găsiți ușor și majoritatea familiilor le au în casă.

Sah – celebru joc de gândire și strategie

Go – la fel de celebru ca și șahul Go este o provocare pentru copii inteligenți

Dame – un joc simplu, ideal pentru introducerea copiilor de 4-5 ani în lumea jocurilor de logică.

Zaruri   – există mai multe jocuri de zaruri, de la cele mai simple la cele complexe. Alegerea e în funcție de vârsta copiilor.

Conform APA jocurile pentru copii fie ca sunt in interior sau in exterior sunt o sursa de cunoastere , de invatare dar pe lângă rolul distractiv si recreațional.

Jocurile pentru copii în casă pot fi amuzante, mai ales dacă și părinții participă. Este un moment ideal pentru a consolida relațiile de familie și de a învăța unii despre altii, parinți , frați , susori și prieteni. Jocurile dau de asemenea posobilitatea părinților să își observe copii în diverse situații și să acționeze atunci când e cazul, cum ar fi de exemplu gestionare înfrîngerii, frustrarea.

 

 

Share

Citește articole similare