Jucarii Montessori , jucarii din lemn sau alte materiale naturale ce au un farmec aparte și în plus, sunt create după acest concept educațional îți vor ajuta copilul să se dezvolte.

Bucuria pentru jocuri și jucării apare încă din primele luni ale vieții copilului, acestea având ca rol stimularea gândirii și a inteligenței. Așadar, trebuie să te orientezi către jocuri cât mai atractive și creative deopotrivă, pentru a-l ține pe cel mic captivat în atmosfera ludică.

Am studiat puțin piața plus noile apariții și vrem să îți propunem un TOP 5 al celor mai creative jocuri fabricate din lemn.

Care este filosofia Mariei Montessori?

Maria Montessori a făcut din educarea întregului copil inima centrală a acestei filozofii. Copiii sunt viitorul și, în calitate de părinți și profesori, creăm fundația pentru ca micuții noștri să devină adulți plini de compasiune, inovatori, încrezători în sine, care pot contribui la societate și pot deveni indivizi împliniți.

Din fericire, prin metoda Montessori de predare suntem capabili să proiectăm mediul copiilor noștri, astfel încât aceștia să poată descoperi și dezvolta aceste principii în mod natural.

Mai simplu, este un stil de viață despre cum să crești și să educi un copil prin dezvoltarea întregii persoane prin învățare creativă. Metoda Montessori fost creata la începutul anilor 1900, cu principiile fundamentale precum libertatea individuală, observarea și pregătirea unui mediu stimulativ.

5. Joc educativ de sortare, Maze Puzzle, Viga – vârsta +1 an

Joc educativ de sortare, Maze Puzzle, Viga

 

Copiii vor căuta locul formelor geometrice(cerc, dreptunghi, pătrat, triunghi) prin învârtirea acestora pe tijele centrale, însă vor trebui să ia în calcul diferitele obstacole care apar pe fiecare tijă și care le va îngreunează misiunea.

Ei trebuie să se gândească cum să introducă piesele pe bețele verticale și cum să le scoată înapoi. O jucărie din lemn, alcătuită dintr-o tăbliță, prevăzută cu patru tije verticale cu obstacole, pe care pot fi așezate forme geometrice corespunzătoare.

4.Cub cu forme și culori, Egmont, vârstă 10 luni+

Cub cu forme și culori, Egmont

Această jucărie potrivită încă de la vârsta de 10 luni antrenează atât imaginația copiilor, atenția cât și puterea de orientare și viziunea în spațiu. Ajută la învățarea culorilor și a formelor. Plus că e distractiv să potrivești formele în spațiul lor.

Jocul conține 10 forme diferite, frumos colorate, de recunoscut și de pus la locul potrivit. Formele se pot recupera ușor din cub și jocul reîncepe.

3.Eduludo, Forme Geometrice, Djeco

Joc educativ Eduludo Djeco Forme Geometrice

Un joc cu diferite grade de dificultate, pentru a face cunostinta cu formele geometrice intr-un mod simplu si amuzant. Jocul contine: 36 de forme geometrice din lemn, cate 4 cartonase cu 2 fete, cu trei grade de dificultate, 12 cartonase cu 2 fete cu solutii, saculet din textil pentru depozitare.

Jocul ii invata pe copii formele geometrice dar ii si antreneaza sa memoreze forme  complexe si sa le reproduca folosind formele geometrice de baza patrat, romb, cerc. Un joc educativ Montessori ce ii pregateste pe cei mici pentru scoala

Varsta recomandata: 3 – 6 ani.

 

 

2. Cuburi creative din lemn, 250 de bucăți, Viga, vârstă +3 ani

Cuburi Creative din Lemn, 250 bucăți

Copiii își pot testa imaginația, creativitatea si îndemânarea, folosind acest minunat set de blocuri din lemn, pentru a realiza o mulțime de construcții și forme interesante. Setul de construit conține 250 de piese din care 150 sunt din lemn natur si 100 bucăți colorate în 10 culori intense diferite.

Pe lângă acestea, include si o broșură cu 10 idei de construit, respectiv o casă, o navă spațială sau o barcă. Cei mici se pot inspira din broșura inclusă pentru a realiza modelele date, sau pot da frâu liber imaginației și creativității pentru a construi clădiri, diverse
forme si lucruri sau chiar animale stilizate.

1. Puzzle de lemn Day & Night, SmartGames – vârsta +3 ani

Puzzle de lemn Day & Night, SmartGames

Day & Night, produs de Smart Games, un puzzle real îndrăgit, este un joc de construcție ce dezvoltă logica, acuitatea vizuală si coordonarea mână-ochi. Premiat în 2009 ca „Superproduct”, în 2010 „A child’s Friendly World”,  în 2011 „Seal of excellence” și „Grand Prix 2011 Best product on Toy Fair Prague” – este destinat copiilor de peste 3 ani. Pentru acest joc este nevoie de un singur jucător.

Ce au special  jucăriile Montessori?

Filozofiile Montessori oferă o incredibilă experiență în această zonă și puterea a mii de ore de observație pentru a studia la ce răspund copiii și de ce au nevoie în mediul lor. O abordare Montessori poate oferi confort atunci când cumpărăm jucării.

 Jucării Montessori – 5 caracteristici

1. Jucăriile Montessori sunt simple

Cele mai bune jucării pe care le  putem oferi celor mici sunt simple. Copilul tău încearcă să dea sens acestei lumi minunate și sălbatice în care au ajuns atât de recent. Ei învață cel mai bine atunci când le oferiți informații organizate.

De exemplu, un puzzle simplu cu un triunghi, un cerc și un pătrat în trei culori diferite diferite oferă copilului dvs. informații organizate despre forme. Acestea sunt trei structuri geometrice esențiale între care să distingem.

Ei învață despre relația dintre cei trei în timp ce scot piesele și le pun deoparte. Și absorb că aceste forme sunt legate între ele fără distragerea fețelor decorative sau a formelor aleatorii. Când se oferă prea multe informații într-o singură jucărie, copiii nu pot asimila elementele esențiale ale activității.

2. Jucăriile Montessori au la bază realitatea

Înainte de vârsta de șase ani, creierul copilului este relativ incapabil să distingă fantezia de realitate. Pentru a-și dezvolta imaginația reală și o relație sigură cu lumea lor, trebuie să învețe mai întâi despre cum este lumea cu adevărat.

Citiți-le cărți despre lucruri reale: tigrii din pădurea tropicală, nu tigrii care conduc autobuze. Dăți-le jucării cu consecințe reale.

Sari peste jucariile cu butoane și butoane care produc zgomote neafiliate și aleatorii. Respectați jucăriile care au urmări și finalități adevărate. Un clopot real și vizibil va suna când bebelușul tău se va lovi.

3. Jucăriile Montesori sunt realizate din materiale naturale

Alegeți jucăriile realizate din materiale naturale ori de câte ori este posibil. Un zgomot făcut din lemn sau metal îi va oferi bebelușului mult mai multe informații despre lumea lor decât una din plastic.

Metalul este rece la atingere la început și apoi se încălzește în mână. Lemnul oferă o varietate de texturi. Și atât metalul, cât și lemnul au un „gust” interesant pentru bebeluș.

Plasticul, pe de altă parte, are întotdeauna aceeași temperatură și fie nu are gust, fie are o senzație artificială în gură. În mod similar, metalul și lemnul oferă o greutate interesantă atunci când copilul se joacă cu puzzle-uri, mingi și jucării similare.

Jucăriile din materiale naturale pot varia în ceea ce privește senzația și greutatea în funcție de dimensiune, dar plasticul tinde să aibă nevoie de o dimensiune mai mare pentru o schimbare semnificativă în greutate.

4. Jucăriile Montessori sunt funcționale și constructive

Toate jucăriile pe care le oferim copiilor noștri ar trebui să necesite participarea și acțiunea lor pentru utilizare. Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea micuților noștri le permit să exploreze și să implice propria voință, decizii și idei.

Nu sunt spectatori pasivi ai ideii unui adult despre divertisment. Ei manipulează și construiesc și interacționează, învățând despre lumea și capacitățile lor.

5. Jucarii Montessori – alegeri limitate

Oferă-i copilului tău alegeri limitate atunci când îi cumperi jucăriile. A avea prea multe alegeri este copleșitor și nemulțumitor. Le este mai greu să decidă cu ce vor să se joace și le este mai greu să rămână cu jucăria odată ce au ales-o.

În loc să se concentreze asupra jucăriei și să se bucure pe deplin de scopul și valoarea acesteia, ei vor trece de la o jucărie la alta, făcând dezordine și simțindu-se nesatisfăcuți.

Numărul ideal de jucării va crește pe măsură ce copilul crește și el, dar va depinde de personalitățile lor individuale. Rotirea jucăriilor din colecția le va da timp să exploreze și să folosească toate jucăriile pe care le au.

Concluzii

Jucariile Montessori sunt jucarii deosebite,si sunt in acelasi timp distractive si educative. Intreaga filozofie din spatele acestora este de a o oferi copiilor o experienta reala si palpabila a realitatii inconjuratoare prin joc.

Aceste jucarii sunt realizate din materiale naturale si ofera copilului sansa sa simta lemnul, hartia sau metalul, astfel incat sa isi imbunatateasca perceptiile tactile si experienta.

Jucariile Montessori sunt o alegere potrivita pentru dezvoltarea copiilor, aduc valoare educationala si imbogatesc experienta celor mici.

Share

Citește articole similare